De Nederlandse natuur is van onschatbare waarde: het is de leefomgeving van mensen, planten en dieren. Miljoenen Nederlanders vinden er rust, ruimte en ontspanning. Maar natuur is ook essentieel voor het oplossen van maatschappelijke opgaven, zoals klimaatverandering, schoon water, duurzame voedselproductie en een gezonde leefomgeving. Staatsbosbeheer zet zich elke dag in voor het beheer en de ontwikkeling van deze natuur met kennis, daadkracht en visie.
Toekomstbestendig natuurbeheer
Als uitvoeringsorganisatie van het Rijk en de provincies zijn wij de natuurlijke partner voor natuurbeheer. Het is onze missie om natuur te beheren en ontwikkelen waarmee we bijdragen aan het mooier maken van Nederland, voor mens en natuur, nu en in de toekomst. We bieden ruimte aan recreatie, maar ook aan duurzame bedrijvigheid zoals landbouw, houtproductie en andere vormen van natuurinclusief gebruik. Zo combineren we ecologie, economie en maatschappelijke waarde voor een gezonde leefomgeving in de toekomst.
Midden in de samenleving
Met onze gebieden, medewerkers en vrijwilligers staan we letterlijk en figuurlijk midden in de samenleving. We werken samen met burgers, bedrijven, boeren, maatschappelijke organisaties en overheden. Zo dragen we actief bij aan het natuurbeleid van Nederland – en aan een toekomst waarin natuur, leefbaarheid en bedrijvigheid hand in hand gaan.
We beheren in totaal 268.000 hectare, waarvan 231.000 hectare onderdeel is van het Nederlands Natuurnetwerk (NNN) en 95% is opengesteld voor publiek:
Bij Staatsbosbeheer werken 1396 mensen, waarvan:
We werken samen met 7970 vrijwilligers en bieden 2348 maatschappelijke banen via samenwerkingspartners, waarvan 418 via Binnenwerk (53 teams).
De bedrijfsopbrengsten zijn 273 miljoen euro, waarvan:
De bedrijfslasten zijn 278 miljoen euro, waarvan:
Onze boswachters versterken met beheermaatregelen de biodiversiteit en veerkracht van essentiële ecosystemen, vooral in de Natura 2000-gebieden. Systeemherstel nodig in en rondom onze gebieden. We stimuleren natuurinclusieve landbouw via pacht en met ons programma Natuurinclusieve landbouw.
We dragen bij aan de Bossenstrategie en het Klimaatakkoord met nieuw bos en bosherstel. Met klimaatslim bosbeheer bereiden we de nieuwe bossen zoveel mogelijk voor op bijvoorbeeld meer droge periodes. Ook geven we water de ruimte: dat is goed tegen overstromingen én om water langer vast te houden. Denk aan Ruimte voor de rivier, de Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW) en de Kaderrichtlijn Water (KRW).
We dragen bij aan een circulaire samenleving door hout en andere biogrondstoffen zo hoogwaardig mogelijk in te zetten. Samen met bedrijven ontwikkelen we mogelijkheden om biomateriaal zo nuttig mogelijk toe te passen. De inkomsten daarvan worden weer in het natuurbeheer gestoken.
We dragen bij aan een gezonde leefomgeving en faciliteren natuurbeleving met wandelroutes, speelbossen, mountainbikeroutes en ruiterpaden en natuureducatie voor kinderen. Ons programma Groene Metropool zet zich in voor een betere verbinding tussen stad en natuur, voor een hogere kwaliteit van leven.
We bieden een veilige en gezonde werkomgeving aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt via Binnenwerk.
Meer feiten en cijfers zijn te vinden in het jaarverslag van Staatsbosbeheer, de wettelijk verplichte publieke verantwoording. Het voldoet aan wettelijke eisen en wordt ter goedkeuring voorgelegd aan een accountant.
De cijfers op deze pagina zijn per 31 december 2024 (bron: Jaarverslag 2024)