Organisatie
Bij Staatsbosbeheer, opgericht in 1899, werken 1.270 medewerkers. De algehele leiding van Staatsbosbeheer is in handen van de directeur, Ir. S. (Sylvo) Thijsen BNT. Het hoofdkantoor is gevestigd in Amersfoort.
Missie
Wij, de medewerkers van Staatsbosbeheer, beschermen en ontwikkelen het kenmerkende groene erfgoed van Nederland. Wij zijn er op gericht dat huidige en toekomstige generaties de vele belangrijke waarden van natuur kunnen beleven, in balans met het duurzaam benutten van onze gebieden met de samenleving.
Provinciale organisatie en landelijke staf
De provinciale organisatie - de 'buitenorganisatie' - is de spil van Staatsbosbeheer. Deze bestaat uit een provinciehoofd, soms een gebiedsmanager, een of meerdere teamleiders, boswachters en medewerkers beheer. Zij worden ondersteund door de landelijke staf. Zie ook: feiten en cijfers en organisatieschema.
In de mandaatregeling Staatsbosbeheer is de bevoegdheidsverdeling binnen de organisatie vastgelegd. Zie Mandaatregeling Staatsbosbeheer (d.d. 31-12-2020) in de Staatscourant.
Raad van Toezicht
De Raad van Toezicht heeft tot taak toezicht te houden op de werkzaamheden van de directie van Staatsbosbeheer en de directie met raad en daad terzijde te staan. Taak en leden Raad van Toezicht
Raad van Advies
De Raad van Advies adviseert de directie – gevraagd en ongevraagd - over de wijze waarop Staatsbosbeheer aansluit bij de wensen en inzichten van gebruikers van onze natuurgebieden. Leden Raad van Advies
Zelfstandig bestuursorgaan
Staatsbosbeheer is een rechtspersoon met een wettelijke taak (RWT). De organisatie is bij wet ingesteld en als zodanig een zelfstandig bestuursorgaan van de Rijksoverheid, ressorterend binnen het domein van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De wettelijke taak is het beheren en duurzaam tot maatschappelijk nut brengen van de toevertrouwde terreinen. Deze taak is geborgd in de Wet Verzelfstandiging Staatsbosbeheer (zie ook: Staatsblad 1997, 514). Staatsbosbeheer heeft een brede maatschappelijke rol en is in dit opzicht geen natuurbeschermingsorganisatie pur sang maar eerder te karakteriseren als een groen nutsbedrijf.
Relatie ministerie en provincies
Staatsbosbeheer speelt een belangrijke rol in de verantwoordelijkheid van het Ministerie van LNV voor het realiseren van internationale doelen: Natura 2000, Habitatrichtlijn, Wet Natuurbescherming en Verdrag van Malta. Hiertoe is op 4 december 2014 een convenant (pdf) ondertekend.
Van de Provincies ontvangt Staatsbosbeheer subsidie voor het beheer van de natuur binnen de EHS (NNN). Ook dragen de Provincies financieel bij aan het onderhoud van een deel van de wandel- en fietspaden in deze gebieden.
Verantwoording
We vinden het belangrijk te laten zien wat we doen en hoe we dat doen. Open en eerlijk en altijd toegankelijk voor verbeterpunten en andere zienswijzen. Daarom laten we graag zien aan wie en op welke wijze we verantwoording afleggen. Staatsbosbeheer beheert in opdracht van de Rijksoverheid honderdduizenden hectare natuur en landschap in Nederland. We doen dit voor ruim zestien miljoen Nederlanders. Een grote verantwoordelijkheid waar we trots op zijn. En die we op de best denkbare manier willen uitvoeren. Verantwoording aan overheid en publiek
Historie
Toen ons land werd gekenmerkt door een tekort aan bos en toename van zandverstuivingen, werd Staatsbosbeheer opgericht. Op 21 juli 1899 om precies te zijn. Daarmee schrijven we al 120 jaar geschiedenis op het gebied van natuur. De tijden zijn veranderd, en Staatsbosbeheer veranderde mee. Lees meer over de Geschiedenis van Staatsbosbeheer.