Doe mee

Vrijwilligers

Vrijwilligers helpen Staatsbosbeheer om de natuurgebieden te onderhouden, te beleven en om de verhalen van de natuur te delen. Ze zijn onze ambassadeurs en onze ogen en oren in het contact met burgers en bedrijven. We zijn trots op onze vrijwilligers.

Word vrijwilliger

We zijn altijd op zoek naar vrijwilligers die onze boswachters helpen bij hun werkzaamheden; van beheer en onderhoud tot voorlichting en gastheerschap. Dankzij de inzet van vrijwilligers kunnen we extra werk uitvoeren en activiteiten aanbieden en de kwaliteit van ons aanbod aan voorlichting en activiteiten verbeteren. Vrijwilligers zijn onmisbaar.

Heb je hart voor de natuur en kun je dat vol enthousiasme delen met bezoekers van onze natuurgebieden? Steek jij graag je handen uit de mouwen om de Nederlandse natuur optimaal te beheren, voor mens en natuur? Of wil jij graag je talenten inzetten om mensen te laten genieten van wat de natuur te bieden heeft? Dan ben jij de vrijwilliger die wij zoeken!

Vrijwilligersvacatures

Benieuwd wat bij jou in de buurt mogelijkheden zijn voor vrijwilligerswerk? Bekijk dan de vacatures voor vrijwilligers of neem contact op met de boswachter van het gebied waar je aan de slag wilt. Bekijk de vacatures
Bekijk de vacatures

Werkzaamheden

Veel vrijwilligers helpen bij het beheer en steken de handen uit de mouwen in de natuur: van zaag- en snoeiwerkzaamheden tot paden onderhouden en hooien. Onze natuurgidsen, jeugdbegeleiders en baliemedewerkers in de buitencentra delen de verhalen, kennis en enthousiasme over de natuur met onze bezoekers.

Vrijwilligers met veel kennis van de natuur brengen de flora en fauna in onze gebieden in kaart. Daarmee leveren ze een belangrijke bijdrage aan de kennis over onze terreinen. Ze doen dat door inventarisatie van soorten en aantallen planten, vogels, vlinders, libellen en paddenstoelen.

Sommige terreinen en vastgoed van Staatsbosbeheer vragen om speciale vaardigheden. Zo worden bijvoorbeeld onze molens bemenst door vrijwillige molenaars, houden schaapherders met hun kuddes onze heideterreinen open en hebben we vrijwillige schippers om onze boten te varen.

Individueel of groep

Verreweg de meeste vrijwilligers zijn enthousiaste natuurliefhebbers. Zij melden zich individueel bij ons aan en kunnen aan de slag als zij minimaal 4x per jaar vrijwilligerswerk bij ons doen en een overeenkomst aangaan. Vrijwilligers worden begeleid door een mentor die hen wegwijs maakt in het werkgebied, informeert en vragen beantwoordt. Na een eventuele proefperiode om te ervaren of het wederzijds bevalt, sluiten we een overeenkomst waarin persoonlijke gegevens en afspraken over de werkzaamheden worden vastgelegd.

We werken ook met vrijwilligers die zich verenigd hebben in een stichting of vereniging. Speciaal voor deze groepen hebben we een samenwerkingsovereenkomst ontwikkeld omdat met deze groepen zaken anders worden geregeld dan bij individuele vrijwilligers.

Bedrijfsuitjes

Ook bedrijven, onderwijsinstellingen, overheden komen regelmatig de handen uit de mouwen steken in onze terreinen. Wil jij naar buiten met collega's of zakelijke relaties? We hebben verschillende arrangementen. Bekijk de bedrijfsuitjes
Bekijk de bedrijfsuitjes

Ook interessant