Thema

Bos beheren

Bossen zijn prachtige ecosystemen met veel biodiversiteit en heerlijk om in te wandelen of te fietsen. Ook levert het ons mooie producten voor een circulaire samenleving. Het Nederlandse bos krijgt dan ook onze volle aandacht. Wij werken iedere dag aan méér en sterker bos.

Zorgen voor biodiversiteit

Bos kent een enorme biodiversiteit. Hoewel het daar relatief goed mee gaat, zijn er veel bedreigingen. Wij werken er dagelijks aan om die biodiversiteit op peil te houden of te laten groeien. Lees er hier meer over.

Meer bos en meer variatie

Wie een sterk bos wil, zorgt voor variatie: menging van verschillende boomsoorten van verschillende leeftijden maken een bos bestand tegen ziektes, stormen en klimaatveranderingen. Ook kappen hoort daar soms bij. Zo zijn ook toekomstige generaties mensen, planten én dieren verzekerd van bossen. Lees hier hoe wij dat doen.

Contact
Harrie Hekhuis
Harrie Hekhuis Programmadirecteur Bos & Klimaat

Uitgelicht

Goed beheer is essentieel

Nederland is een drukbevolkt land. Met elkaar stellen we veel eisen aan ons bos. Natuurlijk willen we dat er genoeg leefruimte is voor de vele soorten planten en dieren. Maar we willen ook genieten van ons bos en we hebben behoefte aan duurzaam gekweekt hout. Daarnaast willen we ook dat ons bos helpt om de klimaatveranderingen te beperken. Al die eisen aan ons bos maken dat het onmogelijk is om de natuur z’n gang te laten gaan. Goed beheer is daarom essentieel. Meer over onze visie op bosbeheer is te vinden in het rapport Groeiende toekomst; de bosvisie van Staatsbosbeheer.

Download bosvisie Groeiende toekomst (pdf)