Contact

Nachtzwaluw

Uitstekende camouflage, excentriek baltsgedrag en een verborgen, nachtelijk leven maken de nachtzwaluw tot een van de meest bijzondere vogels van ons land.

Meer weten?

Nachtzwaluw

Je hoort hem eerder dan je hem ziet. Vooral in de broedtijd tussen mei en augustus is zijn ratelende roep in de schemer niet te missen. Maar met zijn grijsbruine schutkleur valt het niet mee hem te spotten. Hij houdt van zandige, open terreinen zoals heide en duinen. En juist die staan onder druk. Daarom helpt Staatsbosbeheer om deze leefgebieden te behouden. 

Maak kennis met de nachtzwaluw in de podcast, bekijk achtergrondinformatie en ga mee op zoek naar deze mysterieuze vogel.

Nachtzwaluw vertelt

“Ik hang, volgens mij, een beetje tussen de uil en de zwaluw in”, vertelt nachtzwaluw Daniel in de eerste aflevering van de podcastserie Groene Oren. Als studiogasten vertellen planten, bomen en dieren zelf hun verhaal: wie zijn ze, hoe ziet hun dagelijks leven er uit en hoe is het om vanuit hun perspectief de wereld te ervaren?

Scroll naar beneden voor de andere afleveringen.

Maak kennis met nachtzwaluw

Staatsbosbeheer Magazine richt de (nacht)kijker op de nachtzwaluw in een rijk geïllustreerd portret. 

Lees over nachtzwaluw

Wist je dat...

...nachtzwaluwen enorme afstanden afleggen tussen hun overwinteringsgebied in zuidelijk Afrika en hun broedgebied in Europa?

Wat weten we nog meer van de nachtzwaluw? Hoe gaat het in Nederland met hem? En wat doet Staatsbosbeheer voor deze soort?

Check de feiten en cijfers

De boswachter vertelt

Lees wat de boswachters in Utrecht en Noord-Holland doen voor de nachtzwaluw. 

Vogelonderzoek

Staatsbosbeheer houdt de nachtzwaluw goed in de gaten. Hoeveel paartjes zijn er, waar zitten ze? Boswachter Joey laat zien hoe hij onderzoek doet naar de nachtzwaluw.

Zo tel je nachtzwaluwen

Ga mee op zoek naar de nachtzwaluw

Dwaal in de avondschemering mee met de boswachter, op zoek naar de nachtzwaluw. Langs bosranden en heidevelden tref je met een beetje geluk een van de meest mysterieuze bewoners van de heide.

Spot de nachtzwaluw

Over Groene Oren

In de podcastserie Groene Oren worden bijzondere dieren uit de Nederlandse natuur als ‘studiogast’ geïnterviewd over hun dagelijks leven. De serie is geïnspireerd op het Amerikaanse ‘Everything is alive’. De podcast Groene Oren is te vinden in de bekende podcastplayers, zoals Apple Podcasts en Spotify. De serie bestaat uit 4 afleveringen en iedere 2 weken verschijnt een nieuwe: nachtzwaluwgentiaanblauwtje, hazelmuis en zandhagedis. Zie ook: nieuwsbericht podcast Groene Oren