Groene oren: Theo de mens

  • 06 juni 2023
  • Flora en fauna

In de podcastserie Groene Oren vertellen planten, bomen en dieren zélf hun verhaal: wie zijn ze, hoe ziet hun dagelijks leven er uit en hoe is het om vanuit hun perspectief de wereld te ervaren? Luister in de allerlaatste aflevering naar het verhaal van Theo de mens: “Computers, magnetrons, wij hebben ons ontwikkeld! Als ik dan naar een bever kijk, dan denk ik: ja daar is vrij weinig gebeurd de laatste duizend jaar…”

Een typische mensenfamilie, mannetjesmens en vrouwtjesmens met twee jongen.

Vragen aan de mens

Waar de eerste 2 seizoenen van Groene Oren af en toe grappige observaties opleverden van de dieren over de mens, merkten we dat in seizoen drie de dieren ook belangrijke vragen over de mens hadden. Niet zo gek, als je bedenkt dat de studiogasten in dit seizoen allemaal soorten zijn die geraakt worden door het gedrag van de mens; de haring wiens leefgebied afgesloten wordt door dijken en sluizen, de wolf die ook een plek wil om te wonen maar overal de mens tegenkomt en het korstmos dat kwetsbaar is voor stikstof en vervuiling. Logisch toch dat de dieren benieuwd waren wat voor mededier dit soort dingen doet?

Verbonden met de natuur

In het interview met Theo de mens blijkt dat hij worstelt met zijn houding tegenover de natuur. Ben je als mens daar onlosmakelijk mee verbonden, of sta je als mens boven de natuur en is die er vooral om jouw leven mogelijk te maken? Filosoof Matthijs Schouten vertelt in de uitzending dat de mens al duizenden jaren bezig is met de vraag hoe mens en natuur zich tot elkaar verhouden, en dat hoe we dit beleven ook sterk cultureel bepaald is. Wel is het zo dat in Nederland steeds meer mensen zichzelf als onderdeel van de natuur zien. Tip: bekijk deze NPO-documentaire De Natuurlijke Mens, met Matthijs Schouten.

Biodiversiteit

Vier manieren om naar de natuur te kijken

Hoe je denkt over de natuur of hoe je je voelt ten opzichte van de natuur, zegt wat over je grondhouding. Dat is het basisgevoel dat je hebt over hoe mens en natuur zich verhouden. Milieufilosofen formuleerden vier grondhoudingen: de mens als heerser, de mens als rentmeester, de mens als partner en de mens als participant. Matthijs Schouten vertelt over de verschillen daartussen en de verschuiving die plaatsvindt. Lees hier het artikel
Lees hier het artikel

Slotinterview

De redactie van Groene Oren had al een hele tijd de wens om ook de mens als soort te interviewen. Vanuit de gedachte dat de mens, ondanks dat we onszelf vaak als afgescheiden van de natuur ervaren, een onlosmakelijk deel ervan is. Met het interview van de mens sluiten we onze podcastserie af. Hopelijk heeft Groene Oren je als luisteraar nieuwsgierig gemaakt naar je medesoorten en naar hoe jij met ze verbonden wilt zijn.

Ook interessant