Groene Oren: Paulien de eik

  • 20 mei 2021
  • Flora en fauna

In de podcastserie Groene Oren vertellen planten, bomen en dieren zélf hun verhaal: wie zijn ze, hoe ziet hun dagelijks leven er uit en hoe is het om vanuit hun perspectief de wereld te ervaren? Luister naar het verhaal van Paulien de eik: “Eikenprocessierups?! Ik heb veel meer last van de eikenbladroller! Maar daar hoor je nou nooit een mens over.”

De eik is de koning van het bos. Met zijn wortels en takken vormt hij een ecosysteem op zich. Daarom zorgen we goed voor deze majestueuze loofboom.

Wist je dat?

De Koning van het bos wordt de eik wel genoemd. Geen wonder; eiken kunnen wel 500 jaar worden en zijn belangrijk voor de natuur. Er zitten zoveel insecten op deze boom, dat een bejaarde eik een ecosysteem op zich is. En het vliegend hert legt haar eitjes alleen in rottend eikenhout, niet in andere houtsoorten.

Wat doet Staatsbosbeheer?

Onze boswachters zijn fan van de eik. Omdat 'ie waardevol is en bijdraagt aan de biodiversiteit, goed hout levert en redelijk goed bestand is tegen klimaatverandering. Daarom planten we in nieuw bos veel eik. Ook geven we eiken zoveel mogelijk ruimte om te groeien, door af en toe omringende bomen weg te halen.

Ook interessant