Groene Oren: Gijs de rivierkreeft

  • 17 juni 2021
  • Flora en fauna

In de podcastserie Groene Oren vertellen planten, bomen en dieren zélf hun verhaal: wie zijn ze, hoe ziet hun dagelijks leven er uit en hoe is het om vanuit hun perspectief de wereld te ervaren? Luister naar het verhaal van Gijs de rode Amerikaans rivierkreeft: “Wat ik soms wel leuk vind, is om helder water troebel te maken. Dan zie je lekker niks meer.” 

De rode Amerikaanse rivierkreeft is een indrukwekkende, roofzuchtige exoot en vormt een bedreiging voor inheemse planten en dieren. Hij eet alles wat hij tegenkomt en is een ware plaag.

Amerikaanse rivierkreeft ten voeten uit

Volwassen rode Amerikaanse rivierkreeften zijn roodachtig en hebben felrode puntjes op de scharen. Ze zijn tussen de 12 en 17 cm groot. Ze hebben 10 poten (vijf paar), waarvan de eerste 3 paar poten met scharen. Vooral de scharen van het eerste pootpaar zijn zeer groot en opvallend, bij de mannetjes nog groter dan bij de vrouwtjes..

Afgekeurd gerecht

De rode Amerikaanse rivierkreeft is een 'invasieve exoot'. Dat wil zeggen: hij komt oorspronkelijk niet in Nederland voor, en door zijn aanwezigheid en de sterke groei van de populatie vormt hij inmiddels een bedreiging voor inheemse soorten. Maar als deze rivierkreeft hier niet hoort, hoe is hij dan in onze natuur gekomen? In 1985 vond een restaurant in Den Haag de dieren niet goed genoeg om op te dienen en heeft ze vrijgelaten in het water...

Wat doet Staatsbosbeheer?

Hoewel het een fascinerend dier is, zijn we ‘m liever kwijt dan rijk. Hij maakt alles kapot met zijn vraatgedrag, en is een bedreiging voor veel van onze inheemse planten en dieren. Maar er is helaas weinig te doen tegen rivierkreeft. We proberen ervoor te zorgen dat hij geen nieuwe gebieden bereikt. Daarnaast is het belangrijk om te voorkomen dat andere invasieve exoten geïntroduceerd worden in Nederland.

Wist je dat?

Als eitje van de Amerikaanse rivierkreeft zit je onder de staart van je moeder. Daar zitten draden, zogenaamde ‘pleopoden’, waar de eitjes aan vastgelijmd zitten. Soms wel meer dan 1.400!

Ook interessant