Natuurgebied

Oostvaardersplassen

Riet, water, moeras, ruige grasvlaktes en heel veel vogels... De Oostvaardersplassen zijn uniek voor Nederland, én Europa.

Bezoekersinformatie

Ligging

Tussen Almere en Lelystad (Flevoland).

Deelgebieden

Onder natuurgebied Oostvaardersplassen vallen de gebieden Hollandse Hout, Kotterbos, Oostvaardersbos, Oostvaardershout, Oostvaardersveld en Oostvaarderszone.

Grootte gebied

Ca. 6.000 hectare.

Geopend

De Hollandse Hout, het Oostvaardersbos, Kotterbos, Praambos en Oostvaardersveld zijn in beginsel vrij toegankelijk. De Oostvaardersplassen, waar kuddes in het wild levende dieren voorkomen, zijn dat niet. Ook door de terreingesteldheid is de toegankelijkheid beperkt.

In de wintermaanden, en soms ook nog enkele weken in het voorjaar, zijn delen van de Driehoek, het Oostvaardersbos en Kotterbos afgesloten voor publiek vanwege beheer en rust voor de grote grazers. Dat geldt dan ook voor de wandelroutes in die gebieden. Kijk voor de exacte data op het boswachtersblog Oostvaardersplassen (zoek op 'sluiting' of 'driehoek'). De afsluiting wordt ook aangegeven via borden in het gebied.

Bezoekerscentra

Een startpunt voor een bezoek aan dit gebied zijn Buitencentrum Oostvaardersplassen in Lelystad of Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders in Almere.

Voor kinderen

Er zijn digitale dierkaarten verstopt in de buurt van Buitencentrum Oostvaardersplassen. Open de app Perfect Earth Animals als je bij het buitencentrum bent en ga op zoek naar de dierkaarten! Lees hier meer over de Perfect Earth Animals-app.

Honden

Er is een speciale route, waarbij honden aangelijnd mogen mee lopen. Volg de paarse route vanaf parkeerplaats 't Lange Pad. In het buitencentrum mag je niet komen met de hond, Ook de routes die vanaf het buitencentrum starten, zijn verboden voor honden. Voor meer informatie bekijk je de flyer Hondenbeleid Oostvaardersplassen (pdf).

Fysieke beperking

Vogelkijkhut De Zeearend is toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking.

Wandelkaart

Wandelkaart nr. 36 Oostvaardersplassen is je gids voor een ontdekkingsreis door dit natuurgebied. Uitgestippelde routes wijzen je de weg en met de kaart op zak kun je ook je eigen weg kiezen. De kaart is te koop in de webwinkel van Falk. Let op: bij regen kunnen sommige paden glad en modderig zijn.

Fietsverhuur en fietstaxi

Bij NS-station Lelystad zijn OV-fietsen te huur.

Activiteit of evenement melden

Wil je een activiteit of evenement organiseren in dit gebied? Meld je dan minimaal 4 weken van tevoren bij de boswachter. Voor meer informatie: aanmelden van evenementen en activiteiten.