Natuurbelevingscentrum

De Oostvaarders

Aan de westkant van de Oostvaardersplassen, bij Almere, ligt Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders. Ook hier starten excursies, wandel- en fietsroutes en er zijn horeca en exposities te vinden.

Natuurbelevingscentrum De Oostvaarders

Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders in Almere vormt de westelijke toegangspoort tot de Oostvaardersplassen. Binnen in dit opvallende gebouw kom je alles te weten over het unieke natuurgebied en de bijzondere diersoorten. In de Panoramaruimte op de eerste verdieping en in het kraaiennest staan verrekijkers, waarmee je de dieren in het gebied kunt observeren. Meet jezelf met de zeearend of ga met het speurvel op onderzoek uit in de expositie! Hulpboswachters van Staatsbosbeheer zijn vaak in het weekend aanwezig om uitleg te geven over alles wat er te zien is.

In Paviljoen de Oostvaarders kun je dagelijks koffie drinken, high tea-en, borrelen maar ook groen vergaderen. Er is een vega- en vegan vriendelijk menu. Ook zijn er kleine souvenirs te koop.

 • Natuurbelevingscentrum De Oostvaarders, Oostvaardersbosplaats 1, 1336 RZ Almere.
  Bekijk op Google Maps

  OV: vanaf station Almere Oostvaarders is het ongeveer 30 minuten lopen tot het bezoekerscentrum. Volg de Groene Loper vanaf het station richting het natuurbelevingcentrum.
  Parkeren: bij het natuurbelevingcentrum is een parkeerplaats aanwezig waar je gratis kan parkeren.

  Geopend
  Van maandag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

  Toegankelijkheid
  De Oostvaarders is toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking. Voor hen zijn er een aangepast toilet, een lift naar de eerste etage, parkeerplaats en wandelroutes.
  Honden zijn niet toegestaan in het natuurbelevingcentrum en ook niet in de strook natuur aan de rand van de Oostvaardersplassen. Honden zijn aangelijnd wel toegestaan in sommige delen van het Kotterbos.

Activiteiten

Stad & Natuur en Staatsbosbeheer organiseren vanuit het natuurbelevingcentrum gezamenlijk verschillende activiteiten voor jong en oud. Grote festivals zoals SPOT, sportevent Crossen door de Bossen of mindfullnes-festival LOF. Verder zijn er ecokarexcursies, Wildernis Onder Water-middagen, gezinscolleges of themadagen zoals Wereld Trekvogeldag of World Wetlands Day. Voor groepen bestaat de mogelijkheid voor excursies op afspraak.

Wandelen en fietsen
Het natuurbelevingcentrum is een zogenaamde TOP-locatie (Toeristisch Overstap Punt): hét startpunt voor verschillende wandel- en fietsroutes. Handige uitvouwbare fiets- en wandelkaarten zijn te verkrijgen in het natuurbelevingcentrum.

Educatie
Er zijn verschillende lesprogramma’s beschikbaar voor het basisonderwijs. Deze starten allemaal bij het natuurbelevingcentrum en laat de kinderen genieten van een dagje leren midden in de natuur. Voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs zijn uiteraard ook welkom – we denken graag mee over de invulling van een studieopdracht of projectweek.

Vergaderen
In Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders zijn ruimtes te huur voor vergaderingen, lezingen en trainingen, inclusief duurzame catering. Meer informatie en reserveringen via Paviljoen de Oostvaarders.

Oplaadpunten
Bij Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders zijn oplaadpunten voor elektrische auto’s en fietsen aanwezig.