Natuurgebied

Grevelingen

Zilte lucht, zandplaten en land- en kustvogels. Op de Grevelingen komt het mooiste van zoet en zout samen.

Bezoekersinformatie

Ligging

Tussen Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland.

Deelgebieden

Onder Grevelingen vallen de gebieden De Punt, De Val, Dwars in de Weg, Herkingen, Hompelvoet, Kabbelaarsbank, Markenje, Mosselbank, Noordplaten, Ossehoek, Slikken van Bommenede, Slikken van Dijkwater, Slikken van Flakkee, Stampersplaat en Veermansplaat.

Grootte gebied

Ongeveer 14.000 hectare, waarvan 3.000 hectare drooggevallen gebied. De Grevelingen heeft 11.000 ha water, waarvan 7.000 ha dieper is dan 1,50 m. Het ondiepe water is gemarkeerd met boeien

Geopend

De meeste gebieden in de Grevelingen zijn het hele jaar toegankelijk. De Hompelvoet is tijdens het broedseizoen (van 15 maart t/m 15 augustus) niet toegankelijk. De slagboom van de toegangsweg naar het strand en steiger van de Slikken van Flakkee is gesloten in verband met overlast en vernielingen. Uitzondering hierop is de zomerperiode van 6 juli t/m 1 september, in deze periode is de slagboom geopend.

Over verharde paden en wegen is het gebied toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Voor kinderen

Er zijn digitale dierkaarten verstopt in natuurgebied Kabbelaarsbank. Open de app Perfect Earth Animals als je in het gebied bent en ga op zoek naar de dierkaarten! Lees hier meer over de Perfect Earth Animals-app.

Honden

Honden zijn op veel plaatsen al dan niet aangelijnd welkom, let op de bebording. 

Parkeren

Op de parkeerplaatsen bij de Grevelingendam en Brouwersdam (incl. Kabbelaarsbank) kun je het gehele jaar gratis parkeren.

Openbare aanlegplaatsen

Verspreid over de Grevelingen zijn openbare aanleghavens en steigers. Er zijn ook 3 speciaal aangelegde recreatie-eilanden. Hier zijn afvalcontainers en toiletten, evenals bij de meeste steigers aan de vaste wal. Ook zijn er mogelijkheden voor het maken van een wandeling en andere vormen van dagrecreatie. Bij de aanlegplaatsen bij de natuureilanden zijn voorzieningen beperkt tot afvalcontainers.

Driedagenregeling
Voor de openbare aanlegplaatsen geldt een 3-dagenregeling (openbare verordening). Buiten de jachthavens mag een vaartuig maximaal 3 dagen op dezelfde plaats mag liggen (incl. ankeren). Daarna moet het vaartuig tenminste 1.000 meter (hemelsbreed gemeten) worden verplaatst en mag het in de 5 daaropvolgende dagen geen ligplaats innemen binnen deze 1.000 meter. Deze regeling is bedoeld om te voorkomen dat de openbare aanlegplaatsen gebruikt worden als vaste ligplaats. En de regeling voorkomt dat de mooiste plekjes steeds door dezelfde watersporters worden bezet.

Schepen >15 meter
Voor schepen met een lengte >15 meter zijn speciale steigers. Zij kunnen terecht in de Haven van Bommenede, Middelplaat, Springersdiep, Stampersplaat en Dwars in de Weg. Aan alle andere steigers is het voor hen niet toegestaan om af te meren.  

Toegangsregels

In en om de Grevelingen gelden verschillenden toegangsregels. Kijk hiervoor op de borden bij de ingang van het gebied. Daarnaast is in het gebied ook de ‘Verordening natuur- en recreatiegebied de Grevelingen Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee’ van kracht.

Openbare aanlegplaatsen

 • huishoudelijke afval mag in de afvalcontainers. Voor chemisch afval is er in bijna alle jachthavens een innamepunt.
 • neem geen ligplaats in aan steigers die bedoeld zijn voor instanties die het gebied beheren.
 • houd rekening met beroepsvaart.

Natuur

 • houd honden aan de lijn op de natuureilanden. Op recreatie-eilanden mogen ze los, maar houd uw hond altijd onder appel. Overal geldt opruimplicht van hondenpoep.
 • het is niet toegestaan om een kampvuur te maken.
 • respecteer de (wilde) dieren en voer deze niet.

Liggelden

Voor het gebruik van de openbare aanlegplaatsen geldt tussen 1 april en 1 november een liggeldregeling. Staatsbosbeheer int de liggelden volgens de (leges)verordening natuur- en recreatiegebied Grevelingen van de gemeenten Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland.

 • A-kaart zevendagenkaart 2024: € 24,45, 7 aaneengesloten kalenderdagen geldig vanaf dag van afstempeling bij een van de verkooppunten of dag van online aankoop.
 • C-kaart seizoenkaart passanten 2024: € 95,70 incl. vaantje, geldig van 1 april t/m 31 oktober.

De kaart dient goed zichtbaar op het schip aangebracht te zijn. Bij een seizoenkaart hoort een vaantje. Hang dit vaantje in de mast, zodat de controleur al vanaf een afstand kan zien dat de eigenaar van de boot een seizoenkaart heeft. De kaarten zijn te koop via een groot aantal jachthavens rond de Grevelingen:

 • Jachthaven Bruinisse BV (A- en C-kaart)
 • Herkingen Marina (A- en C-kaart)
 • WSV Bru (A- en C-kaart)
 • Readshop Mikado Scharendijke (A- en C-kaart)
 • Eilandmarketing Goeree-Overflakkee (A- en C-kaart)
 • WSV Oude-Tonge (A- en C-kaart)
 • Firma van Dongen (A- en C-kaart)
 • WSV Herkingen (A-kaart)

Je kunt ook de weekkaart of seizoenkaart online bestellen. De online aangekochte kaart en eventueel vaantje zal worden uitgereikt bij de eerste kaartcontrole. Bewaar de code die u via de mail heeft ontvangen goed. Plaats deze code zichtbaar aan boord en toon deze op verzoek aan de controleur. 

Trailerhellingen

Aan de Brouwersdam bij Haven Springersdiep en Middelplaathaven en aan de Grevelingendam zijn trailerhellingen om met een lier een kleine boot te water te laten.

Sportduiken

Duiken in de Grevelingen is een ervaring apart. Jaarlijks nemen duizenden sportduikers een kijkje onder water vanwege de bijzondere onderwaternatuur. Door het ontbreken van getij is er relatief weinig stroming waardoor het water mooi helder is. In de Grevelingen liggen ter hoogte van Scharendijke drie scheepswrakken: Le Serpent (op 19-29 meter diepte), de Rat (op 12 m diepte) en de Zeehond (op 10 m diepte). Verder zijn er tal van andere mooie duiklocaties.

Sportvissen

Om te mogen vissen, heb je een VISpas of ZeeVISpas nodig. Deze zijn te koop bij de hengelsportwinkel of een hengelsportvereniging. Zie Vispas.nl

Surfen

Surfen kan op bijna de hele Grevelingen, met uitzondering van de voor broedvogels afgesloten gebieden. Let op de bebording. Er zijn douches en toiletten aanwezig bij de Brouwersdam op de Kabbelaarsbank, de Punt van Goeree en aan de Grevelingendam (Strand Grevelingendam). Op deze locaties is er parkeergelegenheid direct aan het water.

Oeverrecreatie

Zwemmen, zonnen of even niks doen. Er zijn diverse plaatsen waar de oevers zijn ingericht om te zonnebaden en te zwemmen. Hier is parkeergelegenheid en er zijn toiletten en douches. Het water is zout en van goede kwaliteit. Pas op: In het ondiepe water kunnen scherpe schelpen voorkomen. Badschoenen aanbevolen.

 • De Punt van Goeree: strand en ligweides op kort afstand parkeerplaatsen;
 • Kabbelaarsbank: strand en ligweides, ook toegankelijk met campers (alleen overdag);
 • Grevelingendam: strand en ligweides, op korte afstand parkeerplaatsen;
 • West-Repart bij Scharendijke: strand in combinatie met duiklocatie.

Folders en kaarten

Activiteit of evenement melden

Wil je een activiteit of evenement organiseren in dit gebied? Meld je dan minimaal 4 weken van tevoren bij de boswachter. Voor meer informatie: aanmelden van evenementen en activiteiten.