Natuurgebied

Grevelingen

Zilte lucht, zandplaten en land- en kustvogels. Op de Grevelingen komt het mooiste van zoet en zout samen.

Over de Grevelingen

Dynamiek en getij

De Grevelingen is een natuurgebied van internationale klasse en een belangrijk onderdeel van de Nederlandse delta. Het natuurlijke ecosysteem heeft sinds de afsluiting en indamming in 1971 grote veranderingen ondergaan. Door de afsluiting van de Grevelingen met de Brouwersdam was er nagenoeg geen dynamiek meer. Maar dat verandert binnenkort: de Grevelingen wordt weer verbonden met de Noordzee via een doorlaat in de Brouwersdam. Daarmee komen het getij en de dynamiek weer terug: eb en vloed zorgen voor menging met zuurstofrijk water in de Grevelingen. En daar profiteren vissen, planten en ander onderwaterleven van.

Kansen voor vis

De Grevelingen kent veel soorten vis. Staatsbosbeheer richt zich op het verbeteren van de omstandigheden voor vissen, nu en in de toekomst. Een goede visstand is belangrijk voor een toekomstbestendig Grevelingen. In het rapport Vis in Grevelingen lees je alles over visleefgebieden, visgroepen, de rol in het voedselweb en hoe Staatsbosbeheer de vissen wil helpen het leefgebied te verbeteren.

Natuur- en recreatiegebieden

In de Grevelingen beheert Staatsbosbeheer diverse natuur- en recreatiegebieden:

Brouwersdam

De Brouwersdam toont een knap staaltje Hollandse waterwerken en vormt de verbinding tussen Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. Door de bouw van de dam ontstond het Grevelingenmeer. Je kunt hier fantastisch wind- en brandingsurfen, kitesurfen en duiken, maar ook beachvolleyballen of beachvoetbal spelen.

De Punt

Vlakbij Ouddorp ligt De Punt van Goeree, de poort naar de Brouwersdam. Een gebied met bunkers en een spannend belevingsbos. Hier ontdek je de natuur en vind je uitdagingen zoals een pad door de waterplas, dat soms onder water ligt. De Bunkerroute loopt langs door bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, die toegankelijk zijn voor publiek.

Grevelingendam

De Grevelingendam verbindt Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland aan de oostkant van het Grevelingenmeer. Door het ondiepe water bij het strand is het een perfecte plek voor kinderen om te zwemmen en voor beginnende surfers. Voor hondenbezitters is er een speciale route en zijn er twee losloopgebieden.

Slikken van Flakkee

De Slikken van Flakkee liggen op het Goeree-Overflakkee, ten zuidwesten van Dirksland. Dit gebied is een lust voor natuurliefhebbers want de natuur heeft hier vrij spel. Slikken, vallen onder invloed van de getijden droog bij laag water en lopen onder water bij hoogwater. Het gebied is rijk aan plantensoorten en een vogelbroed- en overwinteringsgebied. Mede dankzij begrazing door fjordenpaarden en andere grote grazers. Daar lees je meer over in dit natuurverhaal.

Veulen van een fjordenpaard in de Slikken van Flakkee

Hompelvoet

Ten zuiden van Ouddorp en Goedereede ligt Hompelvoet. Dit eiland was al voor de afsluiting van de Grevelingen geliefd bij vogelliefhebbers vanwege de vele kustvogels. Hier vind je grote, open en zeer bloemrijke vlakten en ruige struwelen met veel bijzondere plantensoorten, waaronder de zeldzame herfstschroeforchis. De Hompelvoet wordt het hele jaar door begraasd door fjordenpaarden. En vanaf van half mei tot half november lopen er ook runderen bij. In het broedseizoen (15 maart t/m 15 augustus) is het eiland niet toegankelijk.

Veermansplaat

Tussen de Slikken van Goeree en de Slikken van Bommenede ligt Veermansplaat; een langgerekt eiland van zo'n 1 km breed en 4 km lang. Het is het meest begroeide eiland in de Grevelingen met veel duindoornstruiken en wilgen. Langs de randen liggen schelpenbanken en slikken. Op het eiland grazen het hele jaar door Shetlandpony's en in een deel van het jaar ook runderen. Het eiland is het hele jaar toegankelijk.