Contact

Oostvaardersplassen

Riet, water, moeras, ruige grasvlaktes en wilde dieren. De Oostvaardersplassen zijn uniek voor Nederland, én Europa.

Toegankelijkheid

 

Ligging

Tussen Almere en Lelystad (Flevoland).

Deelgebieden

Onder natuurgebied Oostvaardersplassen vallen de gebieden Hollandse Hout, Kotterbos, Oostvaardersbos, Oostvaardershout, Oostvaardersstrook en Oostvaardersveld.

Grootte gebied

Ca. 6.000 hectare.

Geopend

De Hollandse Hout, het Oostvaardersbos, Kotterbos, Praambos en Oostvaardersveld zijn in beginsel vrij toegankelijk. De Oostvaardersplassen, waar kuddes in het wild levende dieren voorkomen, zijn dat niet. Ook door de terreingesteldheid is de toegankelijkheid beperkt. Goed startpunt is Buitencentrum Oostvaardersplassen.

Driehoek en deel Kotterbos afgesloten
Met ingang van 10 december 2018 zijn de Driehoek en een deel van het Kotterbos afgesloten. Lees het boswachtersblog

Beperkte toegankelijkheid in de winter
Het Oostvaardersbos, Kotterbos en De Driehoek doen in de wintermaanden dienst als rustgebied voor de edelherten, heckrunderen en konikpaarden uit de Oostvaardersplassen. De gebieden zijn dan beperkt toegankelijk voor het publiek. Natuurbelevingscentrum De Oostvaarders en Buitencentrum Oostvaardersplassen zijn wel bereikbaar. De afrit vanaf de Buitenring en het fietspad vanuit het Kotterbos naar de Buitenring zijn open. Observatiehut De Schollevaar is het gehele jaar door geopend. Meer informatie over de data waarop welke gebieden wanneer zijn afgesloten c.q. weer opengesteld is te vinden op het boswachtersblog Oostvaardersplassen.

Oostvaardersveld
Het Oostvaardersveld is het hele jaar door toegankelijk, dus ook in de winter. Er lopen 4 wandelroutes door het gebied van verschillende lengtes. Langs de routes staan zit- en picknickbanken. Startlocaties vind je onder Routes.

Honden

In de Oostvaardersplassen, inclusief het Oostvaardersbos en de Zeearendroute, mogen honden niet mee. Op de Krakeendroute en Wielewaalroute wel, maar dan aangelijnd. Op de Appelvinkroute mogen honden los lopen. In het Oostvaardersveld mag de hond aangelijnd mee. Op de borden bij de ingang van de gebieden staat vermeld, wat de regels voor honden zijn. In en rond Buitencentrum Oostvaardersplassen zijn honden niet toegestaan.
Voor meer informatie over het hondenbeleid in de Oostvaardersplassen download de flyer (pdf)

Wandelkaart

Wandelkaart nr. 36 Oostvaardersland is je gids voor een ontdekkingsreis door dit natuurgebied. Uitgestippelde routes wijzen je de weg en met de kaart op zak kun je ook je eigen weg kiezen. De kaart is te koop in de webwinkel van Falk.

Fietsverhuur en fietstaxi

Bij NS-station Lelystad zijn OV-fietsen te huur en er is een standplaats van de Fietstaxi Lelystad.

Contact

Staatsbosbeheer
Kitsweg 1
8218 AA Lelystad
T 0320-254585

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten