Nieuws

Landelijke Opschoondag dit jaar in Stadsbossen Almere

  • 11 maart 2024
  • Recreatie
  • Leestijd 2 minuten

De officiële kick-off van de 22e editie van de Landelijke Opschoondag vindt in 2024 jaar plaats in de Stadsbossen van Almere in het kader van het Jaar van het bos. De Landelijke Opschoondag is de dag waarop heel Nederland de handen uit de mouwen steekt om de buitenruimte zwerfafvalvrij te maken. Iedereen uit de omgeving Almere wordt opgeroepen om op vrijdag 22 maart, één dag voor de Landelijke Opschoondag, het goede voorbeeld te geven. De deelnemers trekken met vuilniszakken en handschoenen het bos in om zoveel mogelijk zwerfafval te rapen. De kick-off van de Landelijke Opschoondag wordt georganiseerd door Supporter van Schoon, een initiatief van Verpact (voorheen Nederland Schoon) en Staatsbosbeheer.

Deelnemers trekken het bos in om zoveel mogelijk zwerfafval te rapen.

Ook meedoen?

Aanmelden is mogelijk via het aanmeldformulier. Voor meer informatie over de Landelijke Opschoondag klik je door naar www.supportervanschoon.nl

Afval voorkomen is het allerbeste

Traditiegetrouw vindt op de vrijdag vóór de Landelijke Opschoondag de officiële kick-off op een bijzondere locatie in Nederland plaats. Dit jaar is dat op vrijdag 22 maart en is er gekozen om het samen met Staatsbosbeheer te organiseren in het kader van het Jaar van het bos. Hester Klein Lankhorst, voorzitter van het bestuur van Verpact, is blij met de samenwerking: “De kick-off van de Landelijke Opschoondag is ieder jaar weer een feestje en de saamhorigheid is dan al goed te voelen. Met jong en oud trekken we dit jaar het bos in en maken we in een klein uurtje al een groot verschil. Samen houden we onze bossen schoon en gezond voor toekomstige generaties. Ik hoop dat tijdens de Landelijke Opschoondag veel mensen het voorbeeld van Almere volgen. En ga je het bos in? Neem dan bijvoorbeeld je eigen beker mee voor een koffie to go. Want voorkomen van afval is altijd beter dan opruimen!”

Jaar van het bos

In het kader van het 125-jarig bestaan van Staatsbosbeheer, is 2024 uitgeroepen tot het Jaar van het bos. Een mooi moment om de bossen een grote voorjaarsschoonmaak te geven. Amy Zeeman, boswachter bij Staatsbosbeheer, vult aan: “Zwerfafval is niet alleen een stedelijk probleem. Helaas vinden we er ook veel van terug in onze natuurgebieden. In 2023 hebben we meer dan 600 vuilniszakken met zwerfafval verzameld in de bossen rond Almere en dat moet en kan minder. Naast dat elk stukje afval dat hier rondslingert een doorn in het oog is, vormt het tevens een directe bedreiging voor de biodiversiteit. Ik kijk er dan ook naar uit om met velen van onze bezoekers en omwonenden het goede voorbeeld te geven en zoveel mogelijk zwerfafval te verzamelen. In een schone omgeving wordt namelijk ook minder snel afval gevonden en dat is wat we natuurlijk allemaal willen, een schoon bos om van te genieten!"

Praktische informatie

Op vrijdag 22 maart 2024 geven Hester Klein Lankhorst en Amy Zeeman om 10.00 uur het startsein voor de officiële kick-off van de Landelijke Opschoondag. Het startpunt is Buitencentrum Almeerderhout waar vuilniszakken en handschoenen worden uitgedeeld. Vervolgens gaan alle deelnemers met elkaar in een uur een opschoonrondje door het bos lopen. Uiteindelijk wordt er verzameld bij Buitengewoon Lekker waar al het opgehaalde zwerfafval wordt ingeleverd. Er wordt afgesloten met een kop koffie en een koekje om met elkaar na te praten. Iedere deelnemer wordt gevraagd om een herbruikbare beker mee te nemen voor het afsluitende drankje.

Meer over dit onderwerp