Nieuws

Succesvolle opruimactie in de Biesbosch

  • 11 maart 2024
  • Recreatie
  • Leestijd 2 minuten

Op zaterdag 9 maart 2024 hielpen ruim 200 vrijwilligers op verschillende locaties mee zwerfafval in Nationaal Park De Biesbosch op te ruimen. In totaal is zo’n 40 kuub zwerfafval uit de natuur gehaald. In de Nieuwe Dordtse Biesbosch waren Tanja de Jonge en Marc Merx, wethouders in de gemeente Dordrecht en in Werkendam, Claudia Schipper-Heijmans, wethouder van de gemeente Altena, als samenwerkingspartners van de campagne ‘Samen houden we de Biesbosch schoon’ aanwezig.

Op zaterdag 9 maart 2024 hielpen ruim 200 vrijwilligers op verschillende locaties mee zwerfafval in Nationaal Park De Biesbosch op te ruimen.

Hard nodig

Na het vele hoge water afgelopen winter was het hard nodig: een grote opruimactie langs de oevers van de rivieren in Nationaal Park De Biesbosch. Ruim 200 vrijwilligers staken vanochtend onder begeleiding van Staatsbosbeheer de handen uit de mouwen en struinden de oevers af op zoek naar (zwerf)afval.

Zwerfafval in alle vormen en maten

Naast scheepsafval en heel veel plastic kwamen de deelnemers ook wattenstaafjes en zelfs tuinstoelen tegen. Al het afval wordt via containers van Rijkswaterstaat afgevoerd. Afval is niet alleen een ergernis voor bezoekers, het is ook een bedreiging voor de natuur. Inmiddels kennen we talloze voorbeelden waarbij dieren het slachtoffer zijn van zwerfafval. Ze raken erin verstrikt, gebruiken het in hun nesten of eten het op.

“We zijn samen verantwoordelijk als het gaat om een schone leefomgeving”, aldus wethouder Marc Merx (leefbaarheid/zwerfafval). “Dus ik vind het heel mooi om te zien dat de opruimkanjers die verantwoordelijkheid ook echt pakken. Dit is het goede voorbeeld. Laat dat een inspiratie zijn voor anderen. Neem je rotzooi mee naar huis. Want deze troep hoort niet in die mooie natuur, waar we ook zo graag van genieten.”

"We komen vandaag in actie tegen vervuiling", aldus wethouder Tanja de Jonge. "Ik ben blij om te zien dat er zoveel gezamenlijke inzet en enthousiasme is om de Biesbosch nog mooier en schoner te maken. Die verantwoordelijkheid hebben wij niet alleen vandaag, en niet alleen hier, maar altijd en overal. Al het afval dat we vandaag verzamelen is een extra punt in de strijd tegen vervuiling."

“Fantastisch dat zoveel inwoners en ondernemers zich inzetten voor een schone Biesbosch! Tegelijk hoop ik dat deze opruimactie ooit overbodig is”, aldus wethouder Claudia Schipper-Heijmans. “Dat we geen afval meer produceren, en kunnen genieten van schone rivieren en oevers.”

Zo’n 40 kuub afval uit het natuurgebied verwijderd

Vanuit verschillende startlocaties in Dordrecht, Werkendam en Drimmelen werd afval geruimd. Meerdere ondernemers en particulieren hielpen daarbij. “We zijn blij dat er vanuit de regio zoveel betrokkenheid is. Om bij de opruimlocaties te komen, werden door verschillende partijen boten geleverd. Ook IVN Dordrecht, KNNV, VVHB, de Watersportvereniging Biesbosch uit Drimmelen, Sportvisserij Zuidwest Nederland en de Wildbeheereenheid Biesbosch werkten mee aan de actie en er waren dit jaar zelfs kano- en subgroepen die in de kreken afval weg haalden. In totaal haalden we zo’n 40 kuub afval uit het gebied. Alle vrijwilligers hartelijk dank voor de betrokken inzet. Zonder jullie hadden we dit niet kunnen bereiken”, verklaren de boswachters van Staatsbosbeheer.

Campagne ‘Samen houden we de Biesbosch schoon’ met drie jaar verlengd

Om de afvalproblematiek in de Biesbosch aan te pakken en recreanten meer bewust te maken van de gevolgen van afval in de natuur, heeft Staatsbosbeheer in de afgelopen drie jaar in nauwe samenwerking met Rijkswaterstaat, de Provincie Noord-Brabant, IVN, Waterschap Rivierenland, de gemeenten Altena, Dordrecht, Drimmelen en samengewerkt aan de campagne ‘Samen houden we de Biesbosch schoon’. “Ook de gemeente Geertruidenberg en de Provincie Zuid-Holland raakten enthousiast van de acties en haakten vorig jaar bij het project aan. We hebben gezien dat de campagne in de Biesbosch heeft geleid tot een schonere natuur en hebben het gevoel dat bezoekers zich ook meer bewust zijn van de gevolgen. We zijn erg blij met dit resultaat maar acties blijven noodzakelijk. De campagne is daarom begin 2024 omgezet naar een structurele aanpak. In ieder geval voor de periode 2024 tot en met 2026”, aldus de boswachters van Staatsbosbeheer in de Biesbosch.

Naast de opruimacties zijn er verschillende borden in de natuur geplaatst, worden afvalzakjes uitgedeeld, zijn er - op drukbezochte plekken - extra afvalbakken geplaatst en staat er een afvalcontainer in het natuurgebied. Ook ondernemers en instanties zoals het Biesboschcentrum Dordrecht, Biesbosch MuseumEiland Werkendam, Rondvaartbedrijf Zilvermeeuw, Fluistertours, Jan Reuser en Den Hertog Kantonniers B.V. leveren een bijdrage onder andere door locaties en middelen beschikbaar te stellen en door het als gastheer uitdelen van afvaltasjes, schepnetjes en bingokaarten aan bezoekers. De meest recente ontwikkeling is het opzetten van een vast vrijwilligersteam, deze opruimhelden gaan maandelijks de natuur in om vuil op te ruimen.

Deze schoonmaakactie gemist?

De volgende grote opruimactie in de Biesbosch staat gepland voor zaterdag 21 september tijdens World Cleanup Day. Aanmelden voor deze actie kan vanaf deze zomer via de website van Staatsbosbeheer: www.staatsbosbeheer.nl/biesbosch-schoon

Meer over dit onderwerp