Natuurgebied

Veluwe

Eén van de grootste natuurgebieden van Nederland, met bos, heide, zandvlakten, landgoederen en spectaculaire uitzichten.

Kuddebeschermingshonden Hoog Buurlo

Wat zijn kuddebeschermingshonden?

Kuddebeschermingshonden zijn echt werkhonden. Al eeuwen lang worden ze ingezet met als doel het beschermen van vee tegen predatie van roofdieren zoals de wolf, beer en lynx. De honden bezitten het benodigde instinct en de essentiële fysieke en mentale eigenschappen om hun taak uit te voeren.

In Nederland is de inzet van kuddebeschermingshonden relatief nieuw. De afgelopen maanden is erop Hoog Buurlo in alle rust ervaring met ze opgedaan. De honden werden tot op heden altijd ingezet in aanwezigheid van de herder. Vanaf nu zijn ze ook zelfstandig aan het werk als de schaapskudde overnacht op de heide. Het zijn zeker geen knuffelhonden maar echt werkhonden die continue bezig zijn met hun beschermingstaak.

Karpatische herdershonden

De 2 kuddebeschermingshonden van Hoog Buurlo heten Nora en Ravi. Het zijn Karpatische herdershonden uit Roemenië. Ravi is de jonge hond van bijna 8 maanden en Nora is 3 jaar. De manier van werken in Roemenië en Nederland is heel verschillend en de honden hebben ook best moeten wennen aan de nieuwe rol op Hoog Buurlo. Inmiddels zijn de schapen, landgeiten, hoedhonden en kuddebeschermingshonden goed aan elkaar gewend.

Schaapherder Wilfried Buitink kijkt met trots terug op de afgelopen maanden en geniet van de samenwerking tussen hem, de kudde en zijn honden. “Het is heel bijzonder om te zien dat alle dieren een eigen taak hebben binnen mijn kudde. De hoedhonden zorgen voor sturing van de kudde en de kuddebeschermingshonden beschermen mijn schapen. Ik geniet van de samenwerking en de dynamiek tussen de dieren. Ons doel is uitstekend begrazingsbeheer uit te voeren en de biodiversiteit te vergroten. De wolf hoort er ook helemaal bij.”

Wolf terug op de Veluwe

De wolf is helemaal terug op de Veluwe. Na de officiële vestiging van wolven op de Noord-Veluwe en een wolvin op Midden-Veluwe heeft de wolf zich inmiddels verder verspreid. Dat de wolf de Veluwe heeft gekozen als leefgebied is een groot compliment. Het dier vindt hier rust, ruimte én veel voedsel in de vorm van wilde dieren. De wolf is welkom op de Veluwe en vervult een positieve rol in de natuur en in het ecosysteem. Het is een roofdier dat de afgelopen 140 jaar niet meer voorkwam in ons land.

Wolfwerende rasters

Sinds de komst van de wolf stellen wij alles in het werk om conflicten tussen de wolf en onze schaapskudde te vermijden. Dit doen we in de eerste plaats door onze schapen veilig in de stal te laten overnachten als dat kan. Als ze op de heide overnachten zetten we speciale wolfwerende rasters in om de schapen een veilig onderkomen te bieden. Deze rasters voldoen aan alle richtlijnen die door Provincie Gelderland zijn opgesteld. Het gaat hierbij om zogenaamde flexnetten met een hoogte van 1,20 m en minimaal 4,5 KV stroom. Inmiddels hebben de rasters hun preventieve werking al meerdere malen bewezen. Naast de rasters zetten we sinds kort dus ook drie kuddebeschermingshonden in.

Niet aaien en houd afstand

Kuddebeschermingshonden hebben een belangrijke taak binnen de kudde en zijn dag en nacht bij de schapen. De aanwezigheid van honden van bezoekers van het gebied kan het werk van de hond van de herder en kuddebeschermingshonden verstoren. Daarom is het belangrijk dat uw hond altijd aangelijnd is en niet in de buurt van de beschermingshonden komt. En dat een lange hondenlijn dus kort gehouden wordt.

We vragen u ook om de kuddebeschermingshonden niet te aaien en voldoende afstand te houden. De honden beschermen de schaapskudde en kunnen gaan blaffen als u langs loopt. Loop dan vooral door, want dan worden de honden weer rustig. Volg altijd de aanwijzingen van de schaapherder op. De regels rond kudde en beschermingshonden staan ook uitgelegd op informatieborden aan de randen van het gebied.

Samenwerking Yarrah

De kuddebeschermingshonden worden gevoerd met biologisch hondenvoer van Yarrah. Bij Yarrah gaat hen toewijding verder dan alleen onze geliefde huisdieren, zij zijn ook zeer betrokken met de planeet waarop we leven. De introductie van de kuddebeschermingshonden in Hoog Buurlo illustreert hoe harmonieus samenleven in de natuur mogelijk is. Daarom sponsoren wij al het voer voor deze honden.

Samenwerking Canine Efficiency

Staatsbosbeheer werkt voor de inzet van de kuddebeschermingshonden samen met Canine Efficiency van Raymond Dorgelo. Ray is de expert op het gebied van kuddebeschermingshonden in Nederland. Kijk voor meer informatie over op de website CanineEfficiency.com