Natuurgebied

Veluwe

Eén van de grootste natuurgebieden van Nederland, met bos, heide, zandvlakten, landgoederen en spectaculaire uitzichten.

Bezoekersinformatie

Ligging

De Veluwe ligt centraal in Gelderland. In het noorden wordt het gebied begrensd door de Randmeren, in het oosten door de IJssel en in het zuiden door de Rijn.

Deelgebieden

Belvedèrebos, Bennekomse Bos, Boersberg, Boeschoten, De Buunderkamp, De Dorschkamp, De Keijenberg, Ginkelsche Heide, Gulbroek, Heelsums Beekdal, Hendriksbos, Hoenderloosche Bos, Hoog Buurlo, Johannahoeve, Kootwijk, Kootwijkerveen, Kootwijkerzand, Meerveld, Noorderheide, Nunspeet, Oostereng, Radio Kootwijk, Renkumse Heide, Rozendaalse Bos, Speulder- en Sprielderbos, Stroeërzand, Terletse Heide, Ugchelen-Hoenderloo, Vierhouterbos, Zandenbos en Zwolse Bos.

Grootte gebied

De Veluwe is 91.200 hectare groot, waarvan 19.000 hectare in beheer bij Staatsbosbeheer.

Geopend

De Veluwe is gedurende het hele jaar toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang. Het voormalig zendstation bij Radio Kootwijk is alleen toegankelijk tijdens excursies en evenementen.

Informatiecentra

 • Informatiecentrum 't Leesten
  Informatiecentrum 't Leesten is gevestigd in Bospaviljoen ’t Leesten. Je kunt hier terecht voor wandel- en fietsroutes door het Hoenderlose en Ugchelse bos. En je kunt hier parkeren om wandelend of fietsend naar bijvoorbeeld Radio Kootwijk of de schaapskooi in Hoog Buurlo te gaan en zo de Veluwe te verkennen. Verder zijn er activiteiten, een expositie, een souvernirwinkel, speelbos en Brasserie 't Leesten.

 • Informatiecentrum Renkums Beekdal
  Hier zijn wisselende exposities en er starten wandel- en fietsroutes door de Renkumse Poort. Voor kinderen is er een speelplek en een kabouterpad. In de streekwinkel vind je leuke natuurcadeaus, er is een informatiepunt van de VVV en een lunchroom voor een kopje koffie en lunch. Adres: Nieuwe Keijenbergseweg 170, 6871 VZ Renkum. Meer informatie en openingstijden: Renkumsbeekdal.nl.

Fysieke beperking

Voor kinderen

Er zijn digitale dierkaarten verstopt in de buurt van veel wandelroutes op de Veluwe. Open de app Perfect Earth Animals als je bij een wandelroute bent en ga op zoek naar de dierkaarten! Lees hier meer over de Perfect Earth Animals-app.

Honden

Bij Staatsbosbeheer op de Veluwe mag je hond los in de volgende gebieden:

 • Kootwijkerduin: omheind hondenlosloopgebied van 56 ha groot. Navigatieadres: parkeerplaats Nieuw Milligenseweg, 3775 KR Kootwijk. Aan de overkant van de weg ligt het hondenlosloopgebied. Download kaartje Kootwijkerduin (pdf)
 • Harskamp: omheind hondenlosloopgebied van 17 ha. Navigatieadres: parkeerplaats aan de N310, ter hoogte van de Hoog Buurloseweg, 6732 EP Harskamp. Download kaartje Harskamp (pdf)
 • 't Leesten: hondenlosloopgebied van 16 ha. Navigatieadres: Het Leesten, Hoenderloseweg 191, 7339 GG Ugchelen. Omheind gebied en natteneuzenroute (4 km) waar honden los mogen lopen, mits onder appèl. Download kaartje 't Leesten (pdf)
 • Speulderbos- en Sprielderbos: bij Putten. Prins Hendrikweg, Putten, bij Koudhoorn tussen de Garderenseweg, Arnhemse Karweg en de Hessenweg. Apeldoornsestraat bij Voorthuizen, tussen de Harderwijkerkarweg, Hoge Boeschoterweg en Apeldoornsestraat. Download kaartje Speulderbos- en Sprielderbos (pdf) 
 • Zwolse bos: grotendeels hondlosloopgebied, alleen rondom het ecoduct is een rustgebied voor het wild. Let op de borden! Navigatieadres: Palenweg/Kamperweg. Hoofdparkeerplaats tegenover inrit Heerderstrand, vlakbij de op-/afrit Heerde/Wezep.

Paardrijden

Op de Veluwe ligt een uitgebreid netwerk aan ruiter- en menroutes, waaronder: 

 • Ruiter- en menroute Kootwijk Rondje Kathedraal (18,6 km): route rond Radio Kootwijk, door de bossen en langs de heide van de Veluwe. Deze route met knooppunten loopt over brede zandpaden. Startpunt: P-plaats Veluwe Kootwijkerduin.
 • Ruiter- en menroute Veluwe te paard (24 km): Ontdek de mooiste stukken Veluwe te paard. De gemarkeerde route met knooppunten loopt over brede zandpaden. Startpunt:
  P-plaats Houtbeekweg, 3776 LZ Stroe.

Activiteit of evenement melden

Wil je een activiteit of evenement organiseren in dit gebied? Meld je dan minimaal 8 weken van tevoren bij de boswachter. Voor meer informatie: aanmelden van evenementen en activiteiten.

Tot nader bericht worden geen nieuwe samenwerkingen aangegaan met organisatoren van (sport)activiteiten en evenementen op de Veluwe *). Ook zijn evenementen op zon- en feestdagen niet langer toegestaan en worden activiteiten en evenementen in het broedseizoen (15 maart tot 15 juli) tot een minimum beperkt.
*) Dit geldt niet voor bestaande samenwerkingen en voor het speel- en recreatieterrein bij informatiecentrum ‘t Leesten.