Natuurgebied

Utrechtse Heuvelrug

Scandinavische gletsjers stuwden de bodem de hoogte in. De Utrechtse Heuvelrug is een hoogtepunt in het hart van Nederland.

Bezoekersinformatie

Ligging

Tussen Hilversum-Oost en Rhenen.

Deelgebieden

Onder Heuvelrug vallen de gebieden Amerongse Berg, Austerlitz, Baarnse Bos, De Stulp, Hooge Vuursche, Lage Vuursche, Landgoed Broekhuizen, Landgoed Groeneveld, Leersum, Nonnenland, Paardenbos, Roosterbos, Wildeman en Zeven Linden.

Grootte gebied

 • Amerongse Berg: ongeveer 1.235 hectare
 • Austerlitz: ongeveer 835 hectare
 • Landgoed Broekhuizen: ongeveer 45 hectare
 • Leersum: ongeveer 500 hectare
 • Vuursche: ongeveer 1.200 hectare.

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

De natuurgebieden van Staatsbosbeheer op de Utrechtse Heuvelrug maken deel uit van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Geopend

Bijna alle gebieden zijn het hele jaar door geopend. Het Pluismeer (bij Lage Vuursche) is niet toegankelijk, maar wel zichtbaar vanaf het vogelscherm bij Stulpselaan. In het Leersumse Veld is het pad langs de drie vennen in het broedseizoen (15 maart tot 1 september) gesloten. De Heemtuin bij Landgoed Broekhuizen is open op woensdag van 9-12 uur en van 1 april tot 1 september ook op zondag van 14-17 uur.

Kasteel Groeneveld

Kasteel Groeneveld is één van de vele monumenten die Staatsbosbeheer in eigendom heeft. Bezoekers kunnen genieten van de omgeving, de tentoonstellingen en concerten, kinderactiviteiten en evenementen in en om het kasteel. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11-17 uur. Meer informatie op KasteelGroeneveld.nl

Informatiepunt De Veldschuur

In de Veldschuur bij het Leersumse Veld kun je in principe elke zaterdag en zondag terecht voor informatie over het gebied en een kopje koffie of thee. Het kan echter voorkomen dat het infocentrum door beperkte bezetting gesloten is. Openingstijden: zaterdag en zondag van 12-16 uur. Let op: je kunt hier alleen met pin betalen. 

Fysieke beperking

De Utrechtse Heuvelrug heeft veel hoogteverschillen, wat voor minder mobiele mensen problemen kan opleveren. De meeste wandelpaden zijn redelijk begaanbaar voor mensen met een fysieke beperking en kinderwagens.

 • Rond Landgoed Broekhuizen liggen paden die geschikt zijn voor rolstoelgebruikers: Wandelroute Broekhuizen- Beleef het landgoed (routemarkering blauwe paaltjes, 2,4 km lang).
 • Op het Leersumse Veld is de route Natuur zonder Drempels (routemarkering blauwe paaltjes, 3 km lang) sinds juni 2019 geopend.
 • Kasteel Groeneveld en de paden op het landgoed zijn rolstoeltoegankelijk; bij het koetshuis zijn rolstoelen te huur. De fietspaden in boswachterij De Vuursche zijn deels onverhard en zijn in natte perioden niet geschikt voor rolstoelen.
 • In De Vuursche ligt een scootmobielroute. Nabij het bosbad in de Hooge Vuursche en op de Stulpse laan bij het Pluismeer zijn picknicksets speciaal voor mensen met een fysieke beperking.
 • Trajecten van de De Koninklijke Weg lopen door de Vuursche. Dit is een lange-afstand wandelpad dat ook voor mensen met een fysieke beperking toegankelijk is. De wandelroute verbindt Paleis Noordeinde met Paleis Het Loo.

Voor kinderen

Speciaal voor kinderen zijn er o.a. kabouterpaden in het Leersumse Veld en Dierenvriendjespaden in Austerlitz en Groeneveld (Baarn). Op Landgoed Groeneveld zijn nog diverse andere speurtochten uitgezet en zijn digitale dierenkaarten verstopt (zie Perfect Earth Animals-app).

Honden 

 • Boswachterij Amerongen: er zijn 4 plekken waar honden los mogen, in de rest van het gebied honden aan de lijn, zie kaartje.
 • Amerongse Bovenpolder: honden niet toegestaan, zie kaartje.
 • Boswachterij Leersum: er is één plek waar honden los mogen, in de rest van het gebied honden aan de lijn, zie kaartje.
 • Landgoed Broekhuizen: honden aan de lijn.
 • Overlangbroek: honden aan de lijn, zie kaartje.
 • Boswachterij Austerlitz: in een groot deel van de boswachterij mogen honden los, in Wallenberg moeten honden aan de lijn, zie kaartje.
 • Boswachterij De Vuursche: honden mogen hier los, behalve op De Stulp en Nonnenland, zie kaartje.
 • Landgoed Groeneveld: honden mogen hier los, zie kaartje.

Let ook op de borden bij de ingang van de gebieden.

Routes

Wandelaars, fietsers en ruiters komen volop aan hun trekken op de vele bospaden op de Utrechtse Heuvelrug. De meeste wandelpaden zijn onverhard. Bij nat weer zijn stevige schoenen aanbevolen. Vanaf de NS-stations Baarn of Hollandsche Rading loopt u zo de boswachterij in. Ook kasteel Groeneveld is een goede uitvalsbasis.

Staatsbosbeheer heeft een aantal gemarkeerde wandelroutes uitgezet op de Utrechtse Heuvelrug. Kijk voor meer routes op Routesinutrecht.nl 

Mountainbiken

Wil je mountainbiken in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug? Dan heb je een MTB-vignet nodig, ook voor de moutainbikeroutes van Staatsbosbeheer. Het vignet - in de vorm van een sticker - is een jaar geldig en voor € 7,50 te koop bij deze verkooppunten. De inkomsten gaan naar onderhoud en uitbreiding van het mountainbikenetwerk in het gebied.

 

Ruiters

Voor ruiters en menners biedt Staatsbosbeheer vele kilometers aan gemarkeerde paardenpaden die over de Utrechtse Heuvelrug lopen. Om hier gebruik van te maken is de aankoop van een ruitervignet verplicht. Dit kun je bestellen via np-utrechtseheuvelrug.nl. Hiermee kunnen we de ruiterpaden onderhouden, veilig houden en de omliggende natuur beheren.

 

 

Dagrecreatie

Aan de N225 tussen Doorn en Leersum ligt het Doornse Gat, een dagrecreatieterrein met speelvoorzieningen, picknickbanken en toiletten. En veldjes waar je van 1 april tot 1 november ook een dag lang je caravan, vouwwagen of tentje kan neerzetten. Ook is het geschikt voor evenementen en activiteiten. Lees meer over het Doornse Gat.

Activiteit of evenement melden

Wil je een activiteit of evenement organiseren in dit gebied? Meld je dan minimaal 4 weken van tevoren bij de boswachter. Voor meer informatie: aanmelden van evenementen en activiteiten.

Contact

Heuvelrug-Noord: De Vuursche
Staatsbosbeheer
Hilversumsestraatweg 18a
3744 KC Baarn
utrechtoost@staatsbosbeheer.nl

Heuvelrug-Zuid: Amerongen, Austerlitz, Leersum
Staatsbosbeheer
Maarsbergseweg 18a
3956 KW Leersum
utrechtoost@staatsbosbeheer.nl