Natuurgebied

Utrechtse Heuvelrug

Scandinavische gletsjers stuwden de bodem de hoogte in. De Utrechtse Heuvelrug is een hoogtepunt in het hart van Nederland.

Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug

De vlakke provincie Utrecht wordt in tweeën gedeeld door een lange keten van heuvels, van Gooimeer bij Huizen tot de Grebbeberg bij Rhenen. Al ruim 150.000 jaar een eenheid sinds haar vorming in de ijstijd.

Onze voorouders wisten het al: de Utrechtse Heuvelrug is prachtig gebied, met rijke natuur en eeuwenoude landschappen die tot de verbeelding spreken. Welgestelden bouwden hier vroeger hun buitenhuizen en kastelen. Nergens in Nederland vind je zo’n aangename afwisseling tussen cultuur en natuur. 

Tussen de vorstelijke landgoederen en hun pittoreske dorpjes liggen uitgestrekte heidevelden en eindeloze bossen. Die gevarieerde bossen zitten vol met dieren, zoals de ree, das, zandhagedis en zwarte specht. In de herfst is het nergens beter paddenstoelen spotten dan in deze heuvels. En voor wandelaars ligt er een uitgekiend routenetwerk langs de mooiste plekken van het gebied.

Uitgelicht

Contact
boswachter Corien Koreman
Corien Koreman Boswachter van dit gebied
Maarsbergseweg 18a
3956 KW Leersum
utrechtoost@staatsbosbeheer.nl
Voor vragen over Baarnse Bos en De Vuursche: boswachter Bob Verweij, utrechtoost@staatsbosbeheer.nl
 

  • Staatsbosbeheer Utrechtse Heuvelrug-Noord: boswachterij De Vuursche en Baarnse Bos
    Hilversumsestraatweg 18a, 3744 KC Baarn, utrechtoost@staatsbosbeheer.nl
  • Staatsbosbeheer Utrechtse Heuvelrug-Zuid: boswachterijen Amerongen, Austerlitz, Leersum
    Maarsbergseweg 18a, 3956 KW Leersum, utrechtoost@staatsbosbeheer.nl