Uit in de natuur

Fort bij Rijnauwen

Fort bij Rijnauwen is met zijn 31 hectare en 27 rijksmonumenten het grootste en groenste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie én UNESCO Werelderfgoed. Niet alleen leven hier beschermde dieren en planten, ook de monumentale gebouwen met tot de verbeelding sprekende namen als caponniere en reduit zijn uniek in Nederland en verdienen alle aandacht en egards. Dat alles ligt verscholen op steenworp afstand van de stad Utrecht.

Bezoek het fort

Fort bij Rijnauwen is alleen toegankelijk onder begeleiding tijdens rondleidingen en tijdens andere activiteiten. In de wintermaanden overnachten er vleermuizen op het fort. Om deze niet te verstoren is er van april tot en met oktober een beperkt aantal rondleidingen. 

  • Fort bij Rijnauwen is alleen toegankelijk tijdens rondleidingen en evenementen. In de wintermaanden overnachten er vleermuizen op het fort en is het aantal activiteiten beperkt om verstoring te voorkomen. Voor meer informatie over rondleidingen zie Activiteiten. Voor groepsrondleidingen en (zakelijke) bijeenkomsten zie Zakelijk.

  • Het fort is beperkt toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking vanwege de vele trappen en hoogteverschillen. Honden zijn niet toegestaan, hulphonden wel.

  • Parkeren: de dichtstbijzijnde (gratis) parkeerplaats is naast Theehuis Rijnauwen (adres: Rhijnauwenselaan 16, Bunnik, ca. 5 min. lopen). Deze is in het weekend en op mooie dagen vaak vol. Een alternatief is de parkeerplaats in Utrecht Science Park (adres: Sorbonnelaan, Utrecht, ca. 15 min. lopen).

  • Openbaar vervoer: vanaf Utrecht CS met de bus in 10 minuten naar Halte Rhijnauwen in Bunnik (www.9292.nl, ca. 15 min. lopen). Vanaf Utrecht CS is het 20 minuten fietsen of kies voor een OV-fiets bij de P+R Utrecht Science Park (adres: Universiteitsweg, Utrecht, ca. 5 min. fietsen).

  • Botenverhuur De Rijnstroom in Utrecht verhuurt kano’s voor een tocht naar Fort bij Rijnauwen. Rederij Schuttevaer verzorgt van mei tot oktober vaartochten tussen Utrecht en het fort.