Uit in de natuur

Fort bij Rijnauwen

Fort bij Rijnauwen is met zijn 31 hectare en 27 rijksmonumenten het grootste en groenste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie én UNESCO Werelderfgoed. Niet alleen leven hier beschermde dieren en planten, ook de monumentale gebouwen met tot de verbeelding sprekende namen als caponniere en reduit zijn uniek in Nederland en verdienen alle aandacht en egards. Dat alles ligt verscholen op steenworp afstand van de stad Utrecht.

Activiteiten

Jaarrond zijn er rondleidingen met ervaren gidsen in en rond het fort. Ook organiseert de boswachter regelmatig educatieve en andere activiteiten voor jong en oud.

In 2024 starten drie nieuwe expedities voor het hele gezin en ontdek je bepakt met een rugzak vol attributen en opdrachten alles over de historie en natuur van het fort.
Bekijk de activiteiten
Bekijk de activiteiten

Zakelijke of privébijeenkomsten

Genieten in stijl, verpozen op een plek waar natuur, cultuur en historie samengaan. Je bent welkom op Fort bij Rijnauwen voor een zakelijke bijeenkomst of privé-ontmoetingen. In een groot of klein gezelschap. De mogelijkheden zijn legio, de omgeving is inspirerend. Bekijk de mogelijkheden
Bekijk de mogelijkheden

150 jaar historie

In 1866 startte de bouw van Fort bij Rijnauwen, het grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze linie is een voorbeeld van Nederlands vernuft op het gebied van watermanagement, militaire architectuur en landschapsplanning. Samen met Fort bij Vechten moest het één van de zwakste punten in de linie verdedigen, een brede strook grond aan weerszijden van de Kromme Rijn. Lees meer over de historie
Lees meer over de historie

Boswachter Tineke Harlaar over het fort

RTV Utrecht gaat voor het programma Mijn mooiste plek met boswachter Tineke Harlaar op zoek naar haar favoriete plek op Fort bij Rijnauwen.

Over natuurgebied Kromme Rijn

Aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug strekt zich een landschap met sporen van een rijk verleden uit. Wat door de jaren heen hetzelfde is gebleven is de aantrekkingskracht van dit gebied. Fietsen langs de ridderhofsteden en de kastelen van de Langbroekwetering, proeven van het seizoensfruit bij een van de stalletjes in de boomgaarden, varen langs Fort Rijnauwen of wandelen langs de oude rivierarm van de Kromme Rijn. Het karakteristieke landschap van de Kromme Rijn is in alle seizoenen even mooi.

Lees meer over dit gebied