Uit in de natuur

Fort bij Rijnauwen

Fort bij Rijnauwen is het grootste vestingswerk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het totale gebied is circa 31 hectare groot. Samen met Fort bij Vechten moest het één van de zwakste punten in de linie verdedigen, een brede strook grond aan weerszijden van de Kromme Rijn die niet onder water kon worden gezet. Daarnaast kon vanaf dit punt de strategische spoorlijn Utrecht-Arnhem onder vuur worden genomen. Door zijn bouwstijl en gaafheid is het fort historisch gezien uniek.

Over Fort bij Rijnauwen

Fort bij Rijnauwen is het grootste vestingswerk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, circa 31 hectare groot. Samen met Fort bij Vechten moest het één van de zwakste punten in de linie verdedigen, een brede strook grond aan weerszijden van de Kromme Rijn die niet onder water kon worden gezet. Daarnaast kon vanaf dit punt de strategische spoorlijn Utrecht-Arnhem onder vuur worden genomen.

Het fort is gebouwd tussen 1868 en 1875 en bestaat uit bomvrije kazernes, kruithuizen, manschappenverblijven, kazematten, flankbatterijen, groepsschuilkelders en een groot terreplein (oefen- en paradeplaats). Door zijn bouwstijl en gaafheid is het fort historisch gezien uniek. Maar ook als natuurgebied is het van grote waarde. Vanwege de militaire functie was het Fort bij Rijnauwen tot 1977 hermetisch afgesloten en kreeg de natuur volop de kans zich te ontwikkelen. Zo groeien 200 soorten planten, waaronder orchideeën en korstmossen, en bijzondere paddenstoelen. Ook vinden dassen, vossen, reeën, buizerds, vleermuizen en ijsvogels er hun thuis. 

31 hectare
27 monumentale gebouwen
150 jaar historie

Boswachter Tineke Harlaar over het fort

RTV Utrecht gaat voor het programma Mijn mooiste plek met boswachter Tineke Harlaar op zoek naar haar favoriete plek op Fort bij Rijnauwen.

Over natuurgebied Kromme Rijn

Aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug strekt zich een landschap met sporen van een rijk verleden uit. Wat door de jaren heen hetzelfde is gebleven is de aantrekkingskracht van dit gebied. Fietsen langs de ridderhofsteden en de kastelen van de Langbroekwetering, proeven van het seizoensfruit bij een van de stalletjes in de boomgaarden, varen langs Fort Rijnauwen of wandelen langs de oude rivierarm van de Kromme Rijn. Het karakteristieke landschap van de Kromme Rijn is in alle seizoenen even mooi.

Lees vooral verder