Verantwoording
We vinden het belangrijk te laten zien wat we doen en hoe we dat doen. Open en eerlijk en altijd toegankelijk voor verbeterpunten en andere zienswijzen. Daarom laten we graag zien aan wie en op welke wijze we verantwoording afleggen. Staatsbosbeheer beheert in opdracht van de overheid 270.000 hectare natuur en landschap in Nederland. We doen dit voor 17 miljoen Nederlanders. Een grote verantwoordelijkheid waar we trots op zijn. En die we op de best denkbare manier willen uitvoeren.
Jaarverslag
Het jaarverslag van Staatsbosbeheer vormt de wettelijk verplichte publieke verantwoording. Het voldoet aan wettelijke eisen en wordt ter goedkeuring voorgelegd aan een accountant.
- Download jaarverslag 2020 (PDF, 124 pag.).
- Download publieksverslag en jaaroverzichten provinciale eenheden 2020 (PDF, 60 pag.)
Aan de overheid
Over doelstellingen en budget legt Staatsbosbeheer verantwoording af aan het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Jaarlijks maken we met het ministerie afspraken hierover. De Minister van LNV is politiek verantwoordelijk voor Staatsbosbeheer.
Aan het publiek
Als publieke organisatie gericht op het maatschappelijk belang zijn de volgende kwaliteitsaspecten van belang voor Staatsbosbeheer:
- kwaliteit: we maken onze klanten duidelijk welke service ze van ons mogen verwachten;
- prijs/prestatie: we leveren afgesproken diensten voor een afgesproken som;
- responsief handelen en participatie: we zijn gevoelig voor ontwikkelingen in de samenleving;
- transparantie: we geven de buitenwereld inzicht in onze organisatie, niet alleen via het jaaroverzicht, maar ook via onze websites en social media.
Klachten
Wij werken bij Staatsbosbeheer voortdurend aan de kwaliteit van onze dienstverlening en producten. Toch kan het gebeuren dat u ergens ontevreden over bent. Dan heeft u de mogelijkheid om een klacht in te dienen. Staatsbosbeheer heeft een klachtenprocedure om ervoor te zorgen dat uw klacht op zorgvuldige wijze wordt behandeld.
Wob-verzoek
Iedereen heeft recht op informatie van de overheid ten aanzien van bestuurlijke aangelegenheden. Dit recht volgt uit de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Indien u informatie van Staatsbosbeheer wilt ontvangen, kunt u een Wob-verzoek indienen.
Governance Staatsbosbeheer
De voorschriften over goed bestuur en toezicht voor Staatsbosbeheer worden gevormd door de volgende documenten:
- Wet Verzelfstandiging Staatsbosbeheer (pdf)
- Convenant Staatsbosbeheer een maatschappelijke onderneming (pdf)
- Addendum Convenant Staatsbosbeheer een maatschappelijke onderneming (pdf)
- Grondbeleid (reallocatie procedure): Staatsbosbeheer neemt vanaf 1 januari 2016 deel aan de Rijksreallocatie procedure vastgoed.
- Reglement Raad van Toezicht (pdf)
- Gedragscode Integriteit Rijk (pdf)
- Gedragscode Integriteit Staatsbosbeheer (pdf)
- Klokkenluidersregeling (pdf)
- Nederlandse code voor goed openbaar bestuur
In deze documenten staat informatie over de positionering van Staatsbosbeheer, de verhouding tussen bestuurder en Raad van Toezicht, het waarborgen van samenhang en transparantie in bestuur en toezicht van Staatsbosbeheer, bewaken en toepassen van ethisch geïnspireerde waarden en integriteit en maatschappelijk participatie en verantwoording.
ANBI
Staatsbosbeheer is geregistreerd als een algemeen nut beogende instelling (ANBI).
Externe audits
De kwaliteit van de natuurgebieden staat voorop bij Staatsbosbeheer. Om de kwaliteit te bewaken worden interne en externe audits uitgevoerd. Bij een externe audit kijken deskundigen van buiten de organisatie naar de juistheid, betrouwbaarheid en objectiviteit van de interne beoordelingen.
FSC®-keurmerk
Staatsbosbeheer is FSC®-gecertificeerd. Dat betekent dat onze bossen goed en verantwoord worden beheerd en voldoen aan de strenge normen van het Forestry Stewardship Council. Het hout uit onze bossen mag dan ook het FSC®-keurmerk dragen. FSC®-gegevens Staatsbosbeheer:
- Licentienummer: FSC-C003956.
- Certificatiecode: CU-FM/COC-C016655.
