Werk in uitvoering

Vennen in verbinding Breedwisch

Tussen de drie vennen in natuurgebied Breedwisch is de afgelopen jaren een muur van bomen gegroeid. Door de vennen weer met elkaar in verbinding te brengen, vergroten we het leefgebied voor de insecten en reptielen die er leven.

Locatie

Jilt Dijksheide, Westerkwartier (GR).

Looptijd

November 2023 - najaar 2025.

Verzuring en droogte

De Jilt Dijksheide heeft hulp nodig, want in dit gebied speelt, naast verzuring van de bodem, ook de droogte de natuur parten. En deze twee veranderende omstandigheden zijn niet goed voor de heide die hier ooit volop groeide. Met de werkzaamheden zetten we in op een stevige en volop bloeiende heide om dit unieke landschap voor het Westerkwartier te behouden voor de toekomst en een plek te bieden aan de soorten die er in leven.

Wat gaan we doen?

In het najaar van 2023 haalden we veel planten weg, planten die er spontaan zijn gaan groeien. Ook schraapten we de bovenste laag, de humuslaag, van de bodem. Dat is een vrij zure laag die bestaat uit resten organisch materiaal, zoals dode planten en bladresten. Op de zuurdere grond groeit bijvoorbeeld braam en gras graag, en die overwoekeren de heide. Tot slot verhoogden we het wandelpad rond het gebied, zodat we daarbinnen water hopen vast te houden.

Hopelijk zien we in de loop van 2024 het resultaat van deze acties, wanneer de heide weer volop groeit en in bloei staat. Niet alleen mooi voor het oog; rijke heide is ook goed voor de dieren die hier verblijven. Denk aan de zeldzame levendbarende hagedis, de poel- en heidekikker en het vlindertje heideblauwtje.

Planning en toegankelijkheid

Eind 2023 startten we met de werkzaamheden en in februari 2024 waren we klaar. Nu houden we de ontwikkeling van de natuur in het gebied in de gaten. Dit is een eerste stap, en we hopen dat we de komende jaren meer stappen kunnen zetten om de natuur in het Westerkwartier te versterken en verbeteren.

Het gebied is toegankelijk voor wandelaars. En ook honden zijn aangelijnd welkom. Op de plekken waar honden los mogen lopen staat dat aangegeven.

Samenwerking

Het project wordt uitgevoerd met subsidie van de provincie Groningen als onderdeel van het landelijk Programma Natuur. Dat is een programma waarmee provincies gecompenseerd worden voor de problemen die ontstaan door stikstof.

Contact
boswachter met verrekijker
Hein Kuiper Projectleider
Meer over dit onderwerp