Informatie over cookies

Staatsbosbeheer maakt op deze website gebruik van cookies. Meer uitleg over cookies.

Noodzakelijk

Zorgt voor een goede werking van de website

Social

Nodig voor het delen van pagina's en bekijken van video's

Statistieken

Hiermee stemmen we de website af op voorkeuren van bezoekers

Werk in uitvoering

Werkzaamheden in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer

Koekamp groene entree Haagse Bos

De Koekamp is een unieke plek in het centrum van Den Haag, vlakbij het centraal station. Het is de eerste schakel in een keten van natuurgebieden van Malieveld, Haagse Bos tot aan het duingebied van Nationaal Park Hollandse Duinen. De gemeente Den Haag en Staatsbosbeheer werken aan het herinrichten van het Koekampgebied, met als doel om de verbinding tussen het centraal station, stadscentrum en Haagse Bos te versterken. Daarmee wordt ook de ecologische verbinding tussen Koekamp en Haagse Bos versterkt. Onderdeel van het project is een bezoekerscentrum met een aangepaste landschappelijke inrichting.

Locatie

Koekamp, Haagse Bos, in het centrum van Den Haag naast het Malieveld.

Looptijd

2018 - 2023 

Werkzaamheden in het veld

De afgelopen jaren heeft de gemeente Den Haag gewerkt aan het verbreden van de overkluizing van de A12 met een groene zone, toevoegen van het afgesloten Staatsbosbeheer-gedeelte aan park, aanpassing van wandel- en fietspaden, vergroening van het Koningspark. De gemeente werkt nu nog aan de realisatie van een haventje en bezoekerscentrum aan de Princessegracht. Vanaf volgend jaar gaat Staatsbosbeheer bouwen aan het nieuwe bezoekerscentrum op de Koekamp.

Geen opzichzelfstaand stadspark

De Koekamp is onderdeel van een groter landschap dat via het Haagse bos aansluit op het Nationaal Park Hollandse Duinen. Hierdoor is het een uitgelezen locatie voor het creëren van een publieke plek; een poort naar het nationale park Hollandse Duinen. Staatsbosbeheer beoogt hier een passende transformatie van het gebied naar een gastvrije en aantrekkelijke omgeving met de bouw van een poortgebouw inclusief bezoekerscentrum waarbij nadrukkelijk ruimte is voor de bestaande natuur. De stadspoort van Nationaal Park Hollandse Duinen wordt een landschappelijk aantrekkelijk terrein dat fungeert als ontmoetingsplek én start van een ontdekkingstocht door het Haagse bos naar de Hollandse Duinen en de landgoederen. De Koekamp is nu vooral een werklocatie voor de medewerkers van Staatsbosbeheer werkzaam in de omgeving van Den Haag. Het gebouw en het hertenkamp ernaast liggen verborgen naast het Malieveld en het Haagse Bos. De ontwerpplannen zijn erop gericht om het toegankelijk te maken voor het publiek.

Lucht, licht en ruimte

Staatsbosbeheer heeft de expertise ingehuurd van architectenbureau Powerhouse Company en Delva. Powerhouse Company heeft het ontwerp gemaakt voor het gebouw met een multifunctionele indeling: informatiecentrum, horeca en kantoorruimte ineen., bestaande uit drie tegenover elkaar staande, maar met elkaar verbonden huizen en een open binnenplaats waar het daglicht en de lucht naar binnen stromen. Hier komt de natuur letterlijk naar binnen.

Delva maakte in nauw overleg met medewerkers van Staatsbosbeheer het ontwerp voor het terrein: het krijgt een bosachtige/parkachtige sfeer. Alles in de Engelse landschapsstijl waar de Koekamp al eeuwen om bekend staat. Op deze hub voor educatie en voorlichting komen bezoekers straks veel nauwer in contact met de boswachters, die hier aan het werk zijn en krijgen zij een voorproefje van de cultuurhistorie die hen te wachten staat op hun tocht door het gebied.

Samenwerking

Het project is onderdeel van visie Groene Entree Den Haag CS. Staatsbosbeheer werkt hierin samen met de gemeente Den Haag. Dunea draagt bij aan de bouw van het Poortgebouw naar het Nationaal park Hollandse Duinen op het erf van Staatsbosbeheer.

Meer informatie

Toon project op kaart
Locatie project
jaap wilting
Vragen over dit onderwerp? Jaap Wilting Teamleider Stad en Duin