Nieuws

Start verbetering Koekamp; meer groen, meer bomen naast Den Haag CS

  • 07 november 2019

De Koekamp tegenover het Centraal Station in Den Haag wordt opgeknapt. Het stadspark met hertenweide blijft behouden en krijgt er nog eens extra 3.000 vierkante meter waardevolle natuur bij. Er komen 16 bomen méér bij dan er nu staan, minder asfalt en toch verbeteren de verbindingen met het Haagse Bos. Na de opknapbeurt is de Koekamp een waardige toegangspoort tot het Nationaal Park Hollandse Duinen; het brede Zuid-Hollandse kustgebied van Hoek van Holland tot Hillegom. Gedurende de werkzaamheden die vandaag van start gingen, worden wandelaars en fietsers omgeleid.

Deze werkzaamheden zijn onderdeel van de totale verbetering van de omgeving van station Den Haag Centraal. Gemeente Den Haag en terreineigenaar Staatsbosbeheer werken hiervoor samen. Door de bouw van een bredere overkapping over de A12 wordt de Koekamp beter verbonden met het Haagse Bos. Fietsers en wandelaars kunnen dan eenvoudiger en veiliger van het ene natuurgebied naar het andere. Staatsbosbeheer stelt het nu nog gesloten deel van haar werkterrein open voor publiek.

Herstel

Om het park in ere te herstellen worden 27 bomen verplant, maar helaas moeten er ook 36 worden gekapt. Er is zorgvuldig gekeken welke bomen dat moeten zijn. Door 52 bomen te planten, komen er uiteindelijk 16 bomen bij in de Koekamp. Er is met vele partijen en omwonenden lange tijd overleg geweest om tot het beste ontwerp te komen. Voor de verplanting en kap van bomen wacht de gemeente de uitspraak van de voorzieningenrechter af. Het park wordt verbeterd in de wintermaanden, zodat de flora en fauna zo min mogelijk last heeft van het werk. 

Omleidingen

De Koekamp is afgesloten van november 2019 tot en met maart 2020. Voetgangers en fietsers worden omgeleid. Het fietspad aan de Koekampzijde van de Bezuidenhoutseweg blijft zo lang mogelijk open. Vanaf februari 2020 worden hier werkzaamheden uitgevoerd en is het fietspad afgesloten. Het voetpad aan de waterkant van de Laan van Reagan & Gorbatsjov is afgesloten. Het voet- en fietspad aan de Koekampzijde van de Boslaan blijft zo lang mogelijk open. Vanaf februari 2020 worden hier werkzaamheden uitgevoerd en is het voet- en fietspad afgesloten.

Bekijk hier een artist impression van hoe dit er uit gaat zien en lees meer over de verbetering op de site van Gemeente Den Haag.

 
 
Meer over dit onderwerp