Nieuws

Zeearend nestelt in Millingerwaard

  • 29 maart 2023
  • Zaden en plantmateriaal

Een zeearendenpaar heeft een oud bos in de Millingerwaard uitgekozen om hun nest te bouwen. Rust is nu heel belangrijk. Om ervoor te zorgen dat ze zo min mogelijk worden gestoord, hebben Staatsbosbeheer en Werkgroep Zeearend in het terrein een deel van het gebied tijdelijk afgesloten. Zo hopen we de zeearenden voldoende rust te bieden om tot broeden te komen.

 

De zeearend keerde in 2005 terug als broedvogel in Nederland. Sindsdien broedden er paartjes in onder andere de Biesbosch, de Oostvaardersplassen en het Lauwersmeeergebied. Er werden ook al enkele jaren zeearenden gezien boven de uiterwaarden langs de Waal. Maar voor het eerst nestelen ze nu in de Millingerwaard.

Zeearenden hebben een spanwijdte van meer dan twee meter en worden daarom ook wel 'vliegende deur' genoemd. Ze houden van waterrijke gebieden en uiterwaarden en moerasbossen hebben daarbij hun voorkeur. Op het menu staan vooral vis, watervogels en kleine zoogdieren en die zijn volop te vinden in de Millingerwaard. Niet zo vreemd dus dat deze imposante roofvogels hier nu ook een nest gaan bouwen. Het is de ‘kers op de taart’ na de herinrichting van dit gebied.

Lees meer over de zeearenden in de Millingerwaard op het boswachtersblog Rivierengebied.

Meer over dit onderwerp