Nieuws

Eén jaar samenwerking met Shell: al 465.000 bomen geplant

  • 11 juni 2020

Ruim een jaar geleden kondigden we een bijzondere samenwerking aan. Samen met Shell planten we in 12 jaar tijd 5 miljoen nieuwe bomen in Nederland. Shell investeert hiervoor in totaal € 17,4 miljoen in het Buitenfonds. Na één volledig plantseizoen staat de teller op 465.000 bomen, verdeeld over 168 hectare.

De nieuwe bomen zijn geplant in lege plekken in het bos die ontstaan door de essentaksterfte. Het grootste deel is geplant in provincie Flevoland, waar de essentaksterfte het hardste toeslaat. Grote stukken bos bestaan daar overwegend uit essen. Door de samenwerking met Shell is Staatsbosbeheer in staat deze bossen weer in te planten met gevarieerd nieuw bos.  
Vanaf het najaar gaan we weer verder met de plantwerkzaamheden; het najaar en de winter zijn de beste seizoenen om jonge bomen te planten. De bomen zijn dan in een soort ruststand, waardoor ze beter te verplaatsen zijn dan in de zomer als ze vol in blad staan. 

Belang van bos

Het planten van bomen levert een belangrijke bijdrage aan het verminderen van CO2 in de atmosfeer. Daarnaast is bos heel belangrijk voor veel andere plant- en diersoorten. Bos zorgt voor verkoeling en is als één van de meest gewaardeerde landschappen in Nederland belangrijk voor het woon- en werkklimaat en recreatie. Alle bossen van Staatsbosbeheer worden duurzaam beheerd en zijn FSC®-gecertificeerd.

Samenwerking Shell

Lees meer over onze samenwerking met Shell

Meer over dit onderwerp