Nieuws

Drie jonge wolven op de Veluwe

  • 19 juni 2019

Het wolvenpaar op de Noord-Veluwe heeft jongen. Videobeelden tonen drie jonge wolven op verkenning in de natuur. Deskundigen bevestigen dat het inderdaad gaat om wolven. Dit is voor het eerst in twee eeuwen dat er in Nederland weer wolven zijn geboren in het wild. 

Beide volwassen wolven zijn al langer in het gebied aanwezig. Vorige maand verschenen het mannetje en vrouwtje samen op de foto. Toen was nog niet duidelijk of er sprake was van jongen. Nieuw filmmateriaal is daarvan nu het bewijs. Daarop zijn drie welpen te zien. Er zijn aanwijzingen dat het mogelijk om vijf jonge wolven gaat. 

 

De videobeelden zijn van Provincie Gelderland.

Duidelijkheid

Dat er nu snel duidelijkheid is over de aanwezigheid van welpen is dankzij de oplettendheid van terreinbeheerders op de Veluwe. Provincie Gelderland is daar blij mee. Provinciale Staten hebben ook gevraagd om dit actief te volgen, zodat inwoners van het gebied weten waar ze aan toe zijn. 

Ga niet op zoek

De plek waar de filmbeelden zijn gemaakt, wordt niet bekend gemaakt. Dat is om te voorkomen dat mensen op zoek gaan naar de dieren. Terreinbeheerders roepen het publiek op om de dieren met rust te laten en de natuur niet te verstoren. Overigens leggen wolven grote afstanden af. Dat betekent dat je ze op de hele Noord-Veluwe kan tegenkomen. 

Wolvenplan en wolvencommissie

De provincies hebben sinds dit jaar een gezamenlijk wolvenplan. Daarin staat hoe we omgaan met de wolf. Gedeputeerde Staten hebben in maart het leefgebied van deze wolven vastgesteld. Ook is er inmiddels een wolvencommissie die met schapenhouders in het gebied kijkt welke preventieve maatregelen mogelijk zijn. Gelderland is de enige provincie in Nederland waar wolven leven. 

Meer informatie

Meer over dit onderwerp