Nieuws

Wolvenmeldpunt bevestigt wolvenpaar op de Veluwe

  • 19 mei 2019

Sinds de zomer van 2018 zijn er weer wolven op de Veluwe. Lange tijd was het onduidelijk of er dit jaar al jongen geboren zouden kunnen worden. Door nieuw beeldmateriaal is het eerste wolvenpaar van Nederland bevestigd en is er de mogelijkheid dat er deze zomer jonge wolven worden grootgebracht op de Veluwe.

Na afwezigheid van zo’n 150 jaar is de wolf is terug in Nederland. Sinds juli 2018 worden sporen van wolven gevonden op de Veluwe. Enkele vrijwilligers van het Wolvenmeldpunt en boswachters kijken sindsdien actief naar wolvensporen. Vele honderden meters aan loopsporen zijn inmiddels ingemeten en van tientallen wolvendrollen is de locatie genoteerd. Van de meest verse wolvendrollen zijn DNA-monsters genomen voor verdere analyse.

Op Omroep Gelderland zijn boswachter Lennard Jasper van de Veluwe en ecoloog Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging aan het woord over dit laatste wolvennieuws. 

Wolvenwelpen

Uit eerder genetisch onderzoek van de wolvenkeutels door Wageningen Environmental Research bleek begin 2019 dat er twee wolvinnen op de Veluwe aanwezig zijn en dat één van deze dames (GW998f) bezoek mogelijk gezelschap heeft gekregen van een mannelijke soortgenoot. Lange tijd was het onduidelijk of man en vrouw nog steeds samen zijn en dus of er kans is op jonge wolvenwelpen in de zomer van 2019.

Meer informatie over de wolf in Nederland vind je het Dossier Flora en Fauna

Meer over dit onderwerp