Nieuws

3e wolf op Veluwe en het is een mannetje

  • 18 februari 2019

Op de Noord-Veluwe zijn nu ook DNA-sporen gevonden van een mannetjeswolf. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Environmental Research, in opdracht van de Provincie Gelderland. Dat betekent dat op de Veluwe op dit moment drie wolven aanwezig zijn.

Onderzoek

De Provincie Gelderland wil snel duidelijkheid over de vestiging van de wolf op de Veluwe. Daarom is versneld onderzoek gedaan naar sporen van de wolvin op de Noord-Veluwe. Een deel van de gevonden sporen blijkt nu van een mannetjeswolf te zijn, die nog niet eerder is gezien. Of de mannetjeswolf een blijvertje is, moet nog blijken.

Wolvin

Daarnaast bevestigt het onderzoek dat de wolvin op de Noord-Veluwe er ook nog steeds is. De laatste bevestigde waarneming is van 24 januari j.l.. Dat is op een paar dagen na een half jaar. Voor de Provincie Gelderland is dit voldoende bewijs om nu te spreken van een gevestigde wolf. Gedeputeerde Peter Drenth: "We hebben nu duidelijkheid, dankzij de inzet van betrokken terreineigenaren en enthousiaste vrijwilligers van Wolven in Nederland. Dat we nu al weten dat er sprake is van een derde wolf laat zien hoe belangrijk het is om de ontwikkelingen nauwgezet te blijven volgen".

Uit de resultaten blijkt ook dat er nog steeds een tweede wolvin actief is en die zit op de Midden-Veluwe. De eerste keutel van deze wolf is eind augustus 2018 gevonden. Ook daarvan wil de Provincie Gelderland zo snel mogelijk weten of sprake is van definitieve vestiging. 

Compliment

Dat de wolf kiest voor de Veluwe is een compliment voor dit gebied. Ze zijn op eigen gelegenheid hier gekomen vanuit Duitsland en vinden hier rust, ruimte én voedsel in de vorm van wilde dieren. En wellicht speelt voor de nu gevestigde wolvin mee dat dit gebied op haar geboortestreek lijkt. De wolf is welkom op de Veluwe en vervult een positieve rol in de natuur en dus in het ecosysteem. Het is een toppredator die de afgelopen 140 jaar hier niet meer voorkwam. Op de Veluwe is en wordt door overheden geïnvesteerd in verbinden van leefgebieden. Daar heeft ook de wolf baat bij.

Bezoekers

Sommigen zullen de komst van de wolf wellicht ook spannend vinden. Bezoekers van de Veluwe blijven welkom op de wegen en paden in het gebied. En ook de hond kan gewoon mee, mits aangelijnd. De kans dat je ook daadwerkelijk een wolf ziet, is echt heel erg klein. Hij vermijdt mensen, is schuw en ziet de mens niet als prooidier. Wolven zijn overdag actief, maar op plaatsen waar er veel menselijke activiteit is, gaan ze vooral ‘s nachts op pad.

Beschermd

De wolf is een beschermde diersoort. In Nederland zijn de provincies verantwoordelijk voor de bescherming van de wolf, net zoals ze dat zijn voor andere diersoorten. Hoe precies wordt omgegaan met de wolf staat in het Interprovinciaal wolvenplan, dat in januari is vastgesteld door het Interprovinciaal Overleg (IPO). Gelderland is de eerste provincie in Nederland die nu te maken heeft met een gevestigde wolf. Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben al eerder toegezegd dat de komende drie jaar alle schade door wolven geheel wordt vergoed. Dat geldt voor zowel hobbydierhouders als professionele dierhouders.

Meer over dit onderwerp