Contact

Vogelgeluiden

Als de dagen lengen zijn ineens vogels te horen die de hele winter hun snavel hebben gehouden. Met deze geluiden leer je er vast een paar kennen. De boswachter helpt je met de rest!

Vogels leren herkennen

Om de verschillende vogelgeluiden te leren herkennen kun je eigenlijk maar één ding doen: héél vaak luisteren. Om je op weg te helpen, hebben we vast een paar soorten voor je op een rij gezet. Tip: ga met de boswachter speuren naar vogels. Hij kan je helpen de andere geluiden te herkennen.

Met de boswachter op zoek naar vogels? Bekijk de mogelijkheden.

Alle vogelexcursies

Koolmees

De koolmees, met zijn zwarte stropdas over de gele buik, is een van de meest voorkomende broedvogels van het land. Hij laat zich het beste beluisteren vanaf begin maart.  In het voorjaar is zijn "tietsju tietsju tietsju" overal te horen.

Luister naar de koolmees

Blauwborst

De blauwborst zie je steeds meer in Nederland. Deze vogel houdt van natte gebieden, met veel insecten. Hij is te herkennen aan zijn blauwe borst en zijn roep: "trie trie trie ting ting”.

Luister naar de blauwborst

Kleine karekiet

De kleine karekiet is een echte moerasliefhebber. Zijn markante zang is daar vaak te horen vanuit het riet. Deze onopvallende bruine vogel is te herkennen aan zijn krassende “kara kare kie kie kiet”.

Luister naar de kleine karekiet

Met de boswachter vogels spotten

Wil je vogels nog beter leren herkennen en lijkt het je wat om met de boswachter te speuren naar vogels? Ga dan mee met de Buitengewone Belevenis van maart: vogelconcerten

Meer van Staatsbosbeheer?

Dit artikel stond in de lente-editie 2018 van Staatsbosbeheer magazine. Met het magazine ontvang je elk kwartaal een prachtige bundel verhalen over de natuur en het werk van Staatsbosbeheer. Bekijk preview lente-editie 2018

Meer over het magazine