Vogelgeluiden

Als de dagen lengen zijn ineens vogels te horen die de hele winter hun snavel hebben gehouden. Met deze geluiden leer je er vast een paar kennen. De boswachter helpt je met de rest!

Vogels leren herkennen

Om de verschillende vogelgeluiden te leren herkennen kun je eigenlijk maar één ding doen: héél vaak luisteren. Om je op weg te helpen, hebben we vast een paar soorten voor je op een rij gezet. Tip: ga met de boswachter speuren naar vogels. Hij kan je helpen de andere geluiden te herkennen.

Met de boswachter op zoek naar vogels? Bekijk de mogelijkheden.

Alle vogelexcursies

Koolmees

De koolmees, met zijn zwarte stropdas over de gele buik, is een van de meest voorkomende broedvogels van het land. Hij laat zich het beste beluisteren vanaf begin maart.  In het voorjaar is zijn "tietsju tietsju tietsju" overal te horen.

Luister naar de koolmees
koolmees

Blauwborst

De blauwborst zie je steeds meer in Nederland. Deze vogel houdt van natte gebieden, met veel insecten. Hij is te herkennen aan zijn blauwe borst en zijn roep: "trie trie trie ting ting”.

Luister naar de blauwborst
Blauwborst op rietstengel

Kleine karekiet

De kleine karekiet is een echte moerasliefhebber. Zijn markante zang is daar vaak te horen vanuit het riet. Deze onopvallende bruine vogel is te herkennen aan zijn krassende “kara kare kie kie kiet”.

Luister naar de kleine karekiet
kleine karekiet