Natuurgebied

Veenland

Het Veenland heeft nog een snippertje hoogveen. Hier beleef je de oorverdovende stilte en het trillen van het veen.

Bezoekersinformatie

Ligging

Zuidoost-Drenthe.

Deelgebieden

Onder natuurgebied Veenland vallen de gebieden Bargerveen, Berkenrode en Oosterbos.

Grootte gebied

Bargerveen: ca. 2.500 hectare. Oosterbos ca. 350 hectare.

Geopend

Het kerngebied van het Bargerveen (180 hectare) is alleen toegankelijk tijdens excursies. Daarbuiten is Bargerveen het hele jaar toegankelijk op wegen en paden. Het is aan Nederlandse zijde toegankelijk vanaf 5 parkeerplaatsen (2 aan de noordzijde en 3 aan de midden-zuidzijde):

  • Meerwijk Noordzijde, Zwartemeer 
  • Hogeweg, Zwartemeer (Bargerveen Noord)
  • Ambachtsweg, Weiteveen (Schaapskooi) 
  • Zusterweg, Weiteveen (Veenloopcentrum)
  • Zuidersloot, Weiteveen (Bargerveen Zuid) 

Aan Duitse zijde vanaf de Schönighsdorferstraße, parkeerplaats aan het einde van de afslag Silbersee/Aussichtsturm Bargerveen. Vanuit Schöningsdorf, afslag Neulandstraβe, parkeerplaats einde van de weg.

Het Oosterbos is het hele jaar toegankelijk op wegen en paden. Diverse parkeerplaatsen geven toegang tot het Oosterbos. 

Fysieke beperking

Het Bargerveen is vanaf parkeerplaats Bargerveen-noord (Hogeweg-Verlengde Scheperweg) tot de vogelkijkhut en tot bovenop de uitkijkheuvel Verlengde Noordersloot toegankelijk voor scootmobiel- en rolstoelgebruikers. Ook toegankelijk zijn de parkeerplaatsen Zusterweg en Ambachtsweg in Weiteveen, van en naar schaapskooi en restaurant. De schaapskooien zelf zijn toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking. Het Oosterbos is dankzij een breed fietspadenstelsel geschikt voor rolstoel- en scootmobielgebruikers. Startlocatie: Theeschenkerij De Groene Trambrug, Meester Ovingstraat 87, 7891 TG Klazienaveen. 

Honden

Honden zijn welkom in het Bargerveen, mits aangelijnd. In het Oosterbos is een hondenlosloopgebied.

Paarden

In het Oosterbos zijn ruiterpaden.

Fietsen

Je kunt fietsen huren bij fietswinkels in Weiteveen en Zwartemeer.

Infocentrum en schaapskooi Weiteveen

In Bargerveen is in 2018 de grootste schaapskooi van Nederland geopend, direct aan de rand van het hoogveengebied. Het complex bestaat onder andere uit een stal voor ruim 1.000 schapen en een voor circa 110 runderen, een wooncomplex voor de schaaphouder en bedrijfsruimten. Bijzonder zijn de 2 balustrades door het dak van de stallen, waar je de schapen van boven kunt bekijken. Er is ook een informatieruimte waar wandel- en fietsroutes te vinden zijn en een restaurant: Bij Wollegras. Adres: Ambachtsweg 3-5, Weiteveen. Meer informatie: Bargerveen-Schoonebeek.nl

Veenloopcentrum

Het Veenloopcentrum in Weiteveen laat zien hoe het leven van de pioniers en nonnen in dit gebied er vroeger uitzag. In dit uitgestrekte en ontoegankelijk veengebied woonden veenarbeiders uit alle delen van het land in keten en plaggenhutten. In 1925 bouwden een groep Franciscaner nonnen hier een zusterhuis. Het Veenloopcentrum is het startpunt van fiets- en wandelroutes door het gebied. Meer informatie: Veenloopcentrum.nl.

Activiteit of evenement melden

Wil je een activiteit of evenement organiseren in dit gebied? Meld je dan minimaal 4 weken van tevoren bij de boswachter. Voor meer informatie: aanmelden van evenementen en activiteiten.