In de Vechtstreek draait alles om water. Open water, trilvenen, rietlanden en moerasbossen wisselen elkaar af.
In de moerassen van de Molenpolder hebben afgestorven planten zich duizenden jaren opgehoopt. Het dikke pakket veen werd als turf ontgonnen waardoor er petgaten ontstonden: langgerekte plassen en brede sloten. In deze petgaten vonden eilandjes van waterplanten en oeverplanten elkaar, en vormden samen trilveen. Op een vaarexcursie kun je deze bijzondere planten zelf zien.
Staatsbosbeheer beheert in dit gebied een fort dat deel uitmaakt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die 150 jaar geleden (tussen 1815 en 1885) werd aangelegd om het westen van Nederland militair te beschermen: Fort Tienhoven.
Fort Tienhoven in de polder Tienhoven (aan de Nieuweweg 20) werd in 1848-1850 gebouwd. Het fort bestond uit een verdedigbaar wachthuis dat later is verbouwd tot een bomvrije kazerne. Het diende ter afsluiting van de Tienhovense Vaart en om de er naast gelegen inundatiekade, damsluis en de kraaiennestersluis te bewaken. In de periode tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd een gietstalen koepelkazemat voor een zware mitrailleur geplaatst voor het bestrijken van de Tienhovense Vaart en Kade. Tegenwoordig voelen vleermuizen zich er thuis: het fort is teruggegeven aan de natuur en niet toegankelijk voor publiek.
Ten noorden van Utrecht beheert Staatsbosbeheer ook een aantal recreatieterreinen en plassen van Recreatieschap Stichtse Groenlanden:
Kijk voor informatie op recreatieschapstichtsegroenlanden.nl/recreatiegebieden.