Natuurgebied

Utrechtse Venen

Laaggelegen polders gevormd door veenontginning, met unieke stukken laagveen en zeldzame planten en vogels.

Over Utrechtse Venen

Schraallanden langs De Meije

Langs het riviertje de Meije ligt een moerassig gebied. Je kunt hier een stukje lopen over vier meter dikke drassige veengrond en de bijbehorende planten van dichtbij bekijken. De landjes langs de Meije lagen vroeger te ver van de boerderij en werden daardoor nooit bemest. Zo ontstond land dat aantrekkelijk is voor vogels, vlinders en bijzondere planten, zoals blauwe zegge, moerasviooltje en klokjesgentiaan. Dit gebied ligt deels onder zeeniveau. Het wordt in stand te houden door een nauwkeurig gereguleerde waterhuishouding en door elk jaar in augustus te maaien.

Om kennis te maken met dit gebied is er een 200 m lang pad uitgemaaid, dat het hele jaar door toegankelijk is tussen zonsopgang en zonsondergang. De toegang ligt nabij Meije 185 in Zegveld en parkeren kan in de berm. Buiten de zomermaanden kan het drassig zijn, dus laarzen aan! Het pad is niet geschikt voor rolstoelen.

In de graslanden van de Meije groeien bijzondere soorten, zoals orchideeën 

Armenland Ruwiel

Vroeger werd met van de opgbrengst van het hooi uit dit natuurgebied brood gekocht voor de armen. Daarom is dit land aan de veenontginning ontsnapt en zien we hier nog een beeld van het hoogveenontginningslandschap van vorige eeuwen. Het schraalgrasland is in het verleden, voor zover bekend, ook nooit bemest geweest. Daarom voelen planten die kenmerkend zijn voor moerassen en blauwgraslanden zich hier thuis. Voorbeelden daarvan zijn blauwe zegge, Spaanse ruiter en klokjesgentiaan. Er groeit ook veel veenpluis, een vrolijk gezicht temidden van het groene landschap.

Armenland Ruwiel ligt ten noorden van Kockengen (tussen Wilnis en Breukelen), ter hoogte van de kruising Veenkade en Portengseweg. Er loopt een wandelpad van 650 meter om het gebied. Parkeren kan in de berm nabij Portengen 120, 3628 EH Kockengen.

Marickenland

Marickenland ligt in een droogmakerij: Polder Groot Mijdrecht Zuid. Sinds eind jaren negentig wordt in deze drooggemaakte laagveenplas een parklandschap ontwikkeld met veen, bos en water. Er is veel ruimte voor recreatie en vooral wandelaars en fietsers komen hier volop aan hun trekken. Zij kunnen in dit laaggelegen waterrijke gebied (tot -6,93 m onder zeeniveau!) genieten van rietlanden en ruigtes, schraalgraslanden en bloemrijk grasland. En van de veelheid aan vogels die zich hier thuis voelen. Het gebied is onder andere toegankelijk via kruising Ringdijk / Ingenieur Enschedeweg in Vinkeveen. Of via het bruggetje Ringdijk / Spoordijk Vinkeveen.

Bovenlanden Wilnis

Weidevogels en vissen, heel veel vissen. Zij profiteren van het diverse landschap van de Bovenlanden in Wilnis, dat wordt gekenmerkt door petgaten, legakkers en brede sloten. De geschiedenis van veenwinning is in dit landschap duidelijk terug te zien. Nog altijd wordt hard gewerkt om het gebied aantrekkelijker te maken voor dieren, planten en mensen. Al fietsend langs de Amstelkade kunt u genieten van de natuur in ontwikkeling. Elk jaar zijn er weer meer bijzondere dieren en planten te zien. Twee korte wandelpaden bieden de mogelijkheid om de natuur van nog dichterbij te ervaren. De Bovenlanden zijn onder andere toegankelijk via Amstelkade 72, 3648 KA Wilnis.

Fort bij Uithoorn 

Fort bij Uithoorn - ook wel Fort Amstelhoek genoemd - ligt aan de Mijdrechtse Zuwe in Amstelhoek en maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam. Een brede cirkel van 45 forten, dammen, dijken, sluizen, gemalen, genieloodsen en kazematten die samen een verdedigingslinie vormen rond de hoofdstad. In de Eerste Wereldoorlog waren de forten bemand, maar er werd geen schot gelost. Daarna stonden ze tientallen jaren leeg of werden als opslagruimte gebruikt en kon de natuur haar gang gaan. Sinds 1996 staat de Stelling van Amsterdam op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Voor meer informatie: stellingvanamsterdam.nl Voor vragen en boekingen Fort bij Uithoorn: info@fortbijuithoorn.nl

Recreatieschap Stichtse Groenlanden

In de Utrechtse Venen beheert Staatsbosbeheer ook een aantal recreatieterreinen en plassen van Recreatieschap Stichtse Groenlanden:

  • Grutto (Kamerik-Kockengen)
    Grutto is een klein recreatieterrein met een waterplas voor oeverrecreatie en vissen, met een capaciteit van 100 bezoekers en een parkeervoorziening. Het grens aan het fietspad Hollandse Kade.
  • Haarrijnse Plas (Utrecht)
    In het afgeschermde deel van de plas kunt u veilig zwemmen. Er is een lekker zandstrand met speelse duinen en een lig- en speelweide met voorzieningen om te sporten en te spelen.
  • Hampoort (Utrecht, Vleuten)
    Hampoort is een recreatieterrein aan de Verlengde Parkweg in Vleuten, tegen de kern van Vleuten aan. Vanuit het recreatieterrein heb je uitzicht op de Hamtoren en kun je gemakkelijk verder wandelen naar het aangrenzende landgoed Haarzuilens.
  • Oortjespad (Kamerik)
    Op het Oortjespad ligt een kinderboerderij, midden tussen de weilanden. Er is ook een peuterbadje, een visplas, speelweiden met speeltoestellen, ruime parkeergelegenheid, een (onbewaakte) fietsenstalling en toiletgebouwen.
  • Strijkviertel (Utrecht)
    Deze plas is geschikt voor zwemmen, surfen en vissen vanaf de steigers. In het omliggende terrein is het heerlijk sporten, zonnen, wandelen en picknicken. Rondom de plas is een fiets- en wandelpad aangelegd. Ook vinden er in dit gebied evenementen plaats.
  • Vinkeveense Plassen (Vinkeveen)
    De Vinkeveense Plassen zijn veelzijdig op het gebied van recreatie en natuur. Voor waterrecreatie zijn hier unieke mogelijkheden. Je kunt het gebied zeilend en per motorboot maar ook heel goed met de kano of fluisterboot verkennen. Speciaal voor de kano’s en fluisterboten zijn routes uitgezet.

Kijk voor informatie op recreatieschapstichtsegroenlanden.nl/recreatiegebieden.