Natuurgebied

Texel

Fiets of wandel van polder naar duin, van heide naar bos of door de meer dan 300 hectare natte duinvalleien.

Bezoekersinformatie

Ligging

Ten noorden van Den Helder.

Deelgebieden

  • Nationaal Park Duinen van Texel: Californiëbos, De Dennen, De Geul, De Nederlanden, Eierlandse Duinen, Hanenplas, Krimbos, Muy, Pelikaanbos, Prangerbos, Seetingsnol, Slufter, Sommeltjesbos, Uilenbos, Westerduinen.
  • Oude en Nieuwe Land van Texel: Ceres, De Robbenjager, Dorpzicht, Hoge Berg, Prins Hendrikzanddijk, Roggesloot en Waalenburgerdijkje.

Grootte gebied

Staatsbosbeheer beheert 5.000 hectare natuur op Texel, waaronder voor Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier het natuurgebied Prins Hendrik Zanddijk tussen Oudeschild en ’t Horntje.

Nationaal Park Duinen van Texel

Het duingebied van Texel maakt deel uit van Nationaal Park Duinen van Texel

Geopend

De natuurgebieden op Texel zijn het hele jaar toegankelijk. Buiten het broedseizoen zijn er extra wandelpaden.

Fysieke beperking

Ecomare is rolstoeltoegankelijk, evenals uitkijkpunten De Slufter, De Hors, De Geul en Kampeersnol bij Westerduinen. In De Slufter is op de kwelder een pad van 200 m berijdbaar per rolstoel, bij het restaurant is een strandrolstoel te leen. In de Roggesloot, tegenover de katholieke kerk in De Cocksdorp, is een aangepaste vissteiger. VVV Texel heeft informatie over alle voorzieningen voor mensen met een fysieke beperkingop het eiland.

Honden

Honden mogen aangelijnd mee. In De Dennen en het Krimbos mogen ze los op de paden. Honden mogen altijd los op onbewaakte stranden. In de folder 'Texel ontdekken met uw hond' staan de aanlijnregels op het eiland aangegeven. Deze folder is o.a. verkrijgbaar bij de VVV, ook in een Duitstalige versie

Wandelen, fietsen én paardrijden in Nationaal Park Duinen van Texel

Voor enkele gebieden binnen Nationaal Park Duinen van Texel zijn speciale folders ontwikkeld. Je leest hierin meer over de geschiedenis, de flora en de fauna van het gebied en de folder bevat een handige kaart waarop ruiter-, wandel-, en fietsroutes staan. Je kunt de folders hieronder downloaden.

Ecomare

Bij Ecomare vind je informatie over alle natuur op Texel en je kunt er ook excursies boeken. Vooral in de vakanties is het aanbod aan excursies groot. Bij Ecomare worden zeehonden en zeevogels opgevangen. Ook zijn er exposities over de zee, het waddengebied en zeezoogdieren. In grote open zeeaquaria ziet u roggen, hondshaaien, platvissen en zeesterren van heel dichtbij. Vanaf Ecomare starten wandelroutes door het duingebied De Seeting en rond het Alloo. Adres: Ruijslaan 92, De Koog. Meer informatie: Ecomare.nl

Huifkartochten

Texel op een andere manier ontdekken? Stap in een huifkar en laat je meevoeren over het Waddeneiland tijdens een van de tochten door duinen, bos, over het strand of door natuurgebieden de Nederlanden, de Muy en de Slufter. Deze tochten worden aangeboden door Jan Plezier Texel

Activiteit of evenement melden

Wil je een activiteit of evenement organiseren in dit gebied? Meld je dan minimaal 4 weken van tevoren bij de boswachter. Voor meer informatie: aanmelden van evenementen en activiteiten.