Natuurlijk herdenken

As verstrooien

Staatsbosbeheer biedt gelegenheid voor het verstrooien van as als vorm van natuurlijk herdenken. Voor het verstrooien van as is officiële toestemming nodig. Er is een aantal vaste locaties, maar ook in andere natuurgebieden zijn mogelijkheden.

Aangewezen locaties

Voor het verstrooien van de as van een overledene stelt Staatsbosbeheer een aantal gebieden ter beschikking. Deze plekken zijn aangemerkt voor het verstrooien van as: Hoog Buurlo op de Veluwe (bij Apeldoorn), Eelerberg op de Sallandse Heuvelrug (bij Hellendoorn), Landgoed Elswout, in het Mastbos, het Liesbos en bij Dorst. Ook op Texel is het mogelijk om as te verstrooien bij Jan Ayeslag.

Verstrooien in natuurgebieden

Asverstrooiing op andere locaties kan ook. Alle reguliere toegangsregels zijn daarbij van toepassing (denk aan broedseizoen, alleen op wegen en paden). Het moet ook een gebied van Staatsbosbeheer zijn en dat is soms best even puzzelen. Alle gebieden die in beheer zijn bij Staatsbosbeheer staan als donkergroen op deze kaart.

Toestemming aanvragen

U kunt toestemming aanvragen via dit formulier. Als u een locatie in een ander natuurgebied wenst, geef dan zo specifiek mogelijk de gewenste plek aan. Zodra wij de aanvraag hebben ontvangen, stemmen wij de mogelijkheden af met de lokale boswachter. Na goedkeuring sturen we de toestemming, een certificaat en de factuur (van € 49).

Algemene regels en voorwaarden

Om de mogelijkheid voor het verstrooien van as te kunnen blijven aanbieden in onze natuurgebieden, hanteren we een aantal uitgangspunten. Op die manier is de verstrooiing passend voor zowel nabestaanden als recreanten. 

  1. Het is niet toegestaan iets anders, behalve de as, achter te laten, markeringen aan te brengen of op een andere wijze het karakter van het natuurgebied te veranderen.
  2. De as moet verspreid in een dunne laag in het gebied worden uitgestrooid.
  3. Staatsbosbeheer blijft het gebied als natuurterrein beheren, inclusief de nodige werkzaamheden zoals bijvoorbeeld het oogsten van bomen, maaien, plaggen en/of begrazen.
  4. Alle toegangsregels blijven van kracht.
  5. Tijdens het verstrooien moet u de toestemming kunnen overhandigen.

Meer informatie

Voor meer informatie over het verstrooien van as bij Staatsbosbeheer kunt u terecht bij de afdeling Natuurlijk Herdenken: