Natuurgebied

Schermereiland

Ondiepe slootjes omzoomd met riet, langgerekte graslanden en een boer die met de boot naar zijn koeien vaart.

Bezoekersinformatie

Ligging

Tussen Alkmaar en Purmerend

Deelgebieden

Onder Schermereiland vallen de gebieden Eilandspolder en Mijzepolder.

Grootte gebied

Ongeveer 622 hectare.

Geopend

Het gebied is het gehele jaar toegankelijk via het water.
Het Kerkepad in Eilandspolder is gesloten tijdens het broedseizoen (15 mrt t/m 15 juni), maar de rest van het jaar geopend.

Varen

Een waterrijk gebied als dit kun je natuurlijk het best per boot verkennen. Informatie over routes en bootverhuur vind je op de website van VVV De Rijp.

Wandelen

Schermereiland is een doolhof van sloten en slootjes en dat beperkt de wandelmogelijkheden. Maar je kunt er wel stevige wandelingen maken over de dijken rond de polders. Mét schitterende, weidse vergezichten over het vlakke land. En wie de dijk volgt komt altijd weer bij het beginpunt terug.
Een wandeling over de dijk rond de Eilandspolder duurt ca. 4-5 uur en biedt uitzicht over de Schermer en Beemster en gaat langs dorpjes als De Rijp en Schermhorn. Je kunt de route inkorten door halverwege te kiezen voor het Kerkepad (gesloten van 15 mrt-15 juni). Een rondje om de Mijzenpolder, ten noorden van Schermhorn, duur 3-4 uur.

Fysieke beperking

Dit gebied is voor mensen met een fysieke beperking alleen per boot toegankelijk.

Honden

Er is een losloopveld voor honden aan het Zuideinde in Grootschermer (nabij Kerkepad). In de rest van het gebied zijn honden niet toegestaan.

Activiteit of evenement melden

Wil je een activiteit of evenement organiseren in dit gebied? Meld je dan minimaal 4 weken van tevoren bij de boswachter. Voor meer informatie: aanmelden van evenementen en activiteiten.