Natuurgebied

Salland

Dwaal over de verlaten paden en heidevelden van de Sallandse Heuvelrug, langs grillige eiken en stokoude jeneverbessen.

Bezoekersinformatie

Ligging

Tussen Hellendoorn en Holten.

Deelgebieden

Onder Salland vallen de gebieden Beuseberg, De Borkeld, Dijkerhoek, Eelerberg, Espelo, Hellendoornse Berg, Hexelse Flier, Holterbroek, Luttenbergerven, Sallandse Heuvelrug, Schuilenburg, Zunasche Heide en Zuurberg.

Grootte gebied

  • Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug beslaat ongeveer 5.200 hectare. Staatsbosbeheer beheert daarvan 2.500 hectare.
  • De Borkeld: 600 hectare.

Geopend

De natuurgebieden in Salland zijn het hele jaar toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang. De Nijverdalsebergweg en Holterbergweg die dwars door het Nationaal Park lopen, zijn voor gemotoriseerd verkeer gesloten van 1 november tot 16 maart van 17:00 tot 9:00 uur en van 16 maart tot 1 november van 21:00 tot 9:00 uur.

Fysieke beperking

  • Buitencentrum Sallandse Heuvelrug is rolstoeltoegankelijk en er zijn parkeerplaatsen voor mensen met een fysieke beperking. 
  • Een parkeervergunning voor één dag voor 65+ is gratis verkrijgbaar bij het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug. Als je een gehandicaptenparkeerkaart hebt, kun je ook parkeren op deze parkeerplaats.
  • In het Buitencentrum en bij Natuurmuseum Holterberg zijn speciale struinstoelen te leen om het gebied te ontdekken.
  • Alle fietspaden op de Sallandse Heuvelrug zijn verhard.
  • Wie minder goed ter been is, kan van 1 april tot 1 november op dinsdag t/m donderdag en in het weekend (inclusief zon- en feestdagen) mee met de Heideslak (eco-kar) over de Sallandse Heuvelrug. De Heideslak vertrekt vanaf het Buitencentrum.
  • De Borkeld is voor mensen met een fysieke beperking toegankelijk over de verharde paden. Vanaf de parkeerplaats aan de Oude Rijssenseweg loopt een pad van 350 m naar de top van de Friezenberg, met fraai uitzicht over het gebied. Let op: de helling is hier en daar wat steil. 

Voor kinderen

Er zijn digitale dierkaarten verstopt in de buurt van Buitencentrum Sallandse Heuvelrug. Open de app Perfect Earth Animals als je bij het buitencentrum bent en ga op zoek naar de dierenkaarten! Lees hier meer over de Perfect Earth Animals-app.

Honden

Op de Sallandse Heuvelrug zijn twee gebieden waar je hond los mag lopen:

  • Hellendoornse Berg: bosgebied ten westen van Hellendoorn, tussen de Almeloseweg, Klinkenbeltweg en Luttenbergweg (vanaf parkeerplaats bezoekerscentrum, Grotestraat 281, Nijverdal langs A35 richting Zwolle, onder spoorwegtunneltje door) of parkeren bij zwembad 't Ravijn, Piet Heinweg 16, Nijverdal.
  • Teesselinksveld / Kattenbos: bosgebied ten zuiden van Nijverdal, bereikbaar vanaf parkeerplaats aan de Holterweg.

In de overige gebied zijn honden aangelijnd welkom.

Fietsen

Door de bossen en over de heide van de Sallandse Heuvelrug liggen vele kilometers fietspad. Het fietsroutenetwerk geeft allerlei mogelijkheden om zelf een route uit te stippelen. In het buitencentrum zijn fietskaarten en fietsroutes te koop.

Ruiterroute

Paardrijnetwerk Twente is een knooppuntensysteem dat meer dan 1.000 kilometer gemarkeerde ruiterroutes aan elkaar koppelt, o.a. over de Sallandse Heuvelrug. Plan je route via Paardrijdentwente.nl

Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug

De natuurgebieden van Staatsbosbeheer op de Sallandse Heuvelrug maken deel uit van Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug.

Activiteit of evenement melden

Wil je een activiteit of evenement organiseren in dit gebied? Meld je dan minimaal 4 weken van tevoren bij de boswachter. Voor meer informatie: aanmelden van evenementen en activiteiten.