Natuurgebied

IJsselmonde

Oude natuur en vogelrijke nieuwe bossen, waarin de stad even heel ver weg lijkt. IJsselmonde is verrassend!

Over IJsselmonde

Je merkt het misschien niet direct, maar IJsselmonde is een echt eiland, omzoomd door de Nieuwe en de Oude Maas bij Rotterdam. Hoewel er veel bebouwing en infrastructuur bij is gekomen na de Tweede Wereldoorlog, is de oude structuur van het eiland met dijken en kreken hier en daar nog zichtbaar.

Valckesteijnse Bos

Het Valckesteijnse Bos ligt dichtbij de dorpen Rhoon en Poortugaal en bij een groot verkeersknooppunt. Ondanks al die drukte kun je er heerlijk wandelen, fietsen en zelfs paardrijden. Het oudste deel van het bos is in 1991 aangelegd en bestaat vooral uit populieren. Daardoor heb je het idee dat je in een oud bos wandelt. Ook vogels voelen zich er al helemaal thuis. Zo vind je er de buizerd en de grote bonte specht. In het jongere bos tref je de zwartkop, fitis, tjiftjaf en de tuinfluiter. Bij het water kun je soms de kobaltblauwe flits van een ijsvogeltje zien.

Develbos

Dit jonge bos ligt langs de oude kreek, de Devel, en is nog volop in ontwikkeling. De lommerrijke waterpartijen in het bos zijn een waar paradijs voor eenden als de kuifeend, slobeend en bergeend. In de rietkragen langs het water vind je rietvogels. Het Develbos biedt tal van wandel-, fiets- en paardrijmogelijkheden.

Waalbos

Tussen Ridderkerk en Heerjansdam ligt het 184 hectare grote Waalbos. Het is een jong bos met veel jonge aanplant. Je kunt er goed fietsen en wandelen langs sprankelende waterpartijen. Veel watervogels hebben hier hun thuis gevonden. Onderweg kun je zomaar oog in oog komen te staan met Schotse hooglanders, die er jaarrond grazen. 

In het Waalbos in IJsselmonde grazen Schotse hooglanders.

Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde

In IJsselmonde beheert Staatsbosbeheer een aantal natuur- en recreatiegebieden in opdracht van Natuur- en recreatieschap IJsselmonde.

 • Waal en Devel
  Ten noordwesten van Zwijndrecht, ingeklemd tussen Waal en Oude Maas, ligt het open en weidse Waal en Devel. De Wevershoek bij Barendrecht heeft een zwemstrandje voor kleine kinderen. Bij de Munnikendevel vind je ’t Weetpunt, een bezoekerscentrum met informatie over natuur en milieu.
 • Oude Maas West
  Tussen Poortugaal en Barendrecht ligt Oude Maas West, een langgerekt gebied langs het water bestaande uit verschillende grienden en polders. Tussen de grienden ligt Hoge Veld, een deels dichtbegroeid bosachtig gebied en Nieuwe Polder met de 18-holes golfbaan Oude Maas. In de Rhoonse en Carnisse grienden is er een Doepad voor kinderen en een 15 km lange wandelroute.  
  Johannapolder heeft een pitch & putbaan, een klimbos en een avonturenpark. En bij jachthaven Rhoon vertrekt het veer naar de Hoekse Waard en Voorne-Putten.
 • Zuidelijk Randpark
  Tussen Barendrecht en Rotterdam ligt het Zuidelijk Randpark. De speeltoestellen in het Clarabos zijn geschikt voor families met kleine kinderen. Het water is geen officieel zwemwater meer en wordt dus niet meer gecontroleerd op veiligheid, hygiëne en zwemwaterkwaliteit. Hier zwemmen wordt dus ontraden. Gelukkig is er in het Clarabos genoeg te doen om buiten op avontuur te gaan met kleine kinderen. Het Vrijenburgbos heeft een grote zwemplas met een speel- en ligweide. Lekker wandelen en fietsen doe je in het Vaanbos en Kooiwalbos, maar je kunt er ook een hengel uitgooien. En op het vlakbij gelegen BMX terrein, kunnen waaghalzen hun stunts oefenen. Ook de 200 jaar oude Pendrechtse molen is een bezoekje waard.
 • Oude Maas Oost
  Pal onder Barendrecht ligt Oude Maas Oost. Vanaf de Maasheuvel in de Jan Gerritsepolder heb je een prachtig uitzicht over de Oude Maas en over de skyline van Rotterdam. Wandelen, fietsen, trimmen en relaxen kan in de Vredepolder. Of maak een ritje met het treintje over de Maasoever Spoorweg langs de oever van de Oude Maas en door de bossen van het Ziedewijdse Land en Spuiveld. Aan de rand van Zwijndrecht is de Veerplaat voor sporters en kleine kinderen aantrekkelijk. De Hooge Nesse is een struingebied met een avontuurlijk speelbos. De Zuidpolder is al kanoënd te ontdekken, maar heeft ook uitgestrekte fiets- en wandelpaden. Voor kunstliefhebbers is er de Develroute.
 • Oost-IJsselmonde
  Oost-IJsselmonde bestaat uit 3 recreatiegebieden in en rond Ridderkerk. Wandelaars zijn welkom in de Donckse Velden ten noorden van Ridderkerk. Aan de zuidkant ligt het Oosterpark met kinderboerderij, zwemvijver en pannenkoekenhuis. Ten oosten van Ridderkerk, grenzend aan Hendrik-Ido-Ambacht, ligt Sandelingen Ambacht met een grote recreatieplas, een speeltuin en een trapveld dat ’s winters als ijsbaan wordt gebruikt.