Natuurgebied

IJsselmonde

Oude natuur en vogelrijke nieuwe bossen, waarin de stad even heel ver weg lijkt. IJsselmonde is verrassend!

Ontdek de rust in IJsselmonde

IJsselmonde, met plaatsen als Ridderkerk, Rhoon en Barendrecht en dagelijks fileleed, associëren we niet meteen met natuur. Toch is de oude structuur van het eiland met kreken en met essen beplante dijken op sommige plaatsen nog goed te zien. En er is de afgelopen 25 jaar veel groen aangelegd.

In het Valckesteijnse Bos, met veel populieren, heb je zelfs het idee dat je in een oud bos rondwandelt. Buizerds en grote bonte spechten hebben hier hun thuis en de ijsvogel scheert er over het water. Goed wandelen is het ook in het Develbos. Ook hier zijn mooie watertjes aangelegd, waar vooral veel eenden zitten. In de brede rietkragen aan de oevers broeden karekieten en rietzangers. Als de zangvogels dan ook nog hun hoogste lied zingen, lijkt de stad hier even heel ver weg. In het Waalbos kun je fijn wandelen en fietsen. Waterpartijen wisselen elkaar af met op de achtergrond het geluid van dierlijk schoon zoals watervogels en Schotse hooglanders.

En in Waal en Devel, Oude Maas West en Oost, Zuidelijk Randpark, Oost-IJsselmonde - recreatiegebieden die Staatsbosbeheer in opdracht van Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde beheert - is het heerlijk varen, zwemmen, klimmen en klauteren, wandelen en fietsen.

Contact
Boswachter Daniel van Veen
Daniël van Veen Boswachter van dit gebied
Achterzeedijk 1B
2991 SB Barendrecht
ijsselmonde@staatsbosbeheer.nl