Natuurgebied

Goeree-Overflakkee

Op dit eiland tussen zoet en zout ligt voor iedere natuurliefhebber wat moois aan de horizon

Bezoekersinformatie

Ligging

Het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee wordt omsloten door de Noordzee, het Haringvliet, het Krammer-Volkerak en het Grevelingenmeer.

Deelgebieden

Onder Goeree-Overflakkee vallen de gebieden Adolfsgat, Battenoordse Bos, Breede Gooi, Bouwdijk, Christoffeldijk, De Weel, Galathese Kreek, Groote Kreek, Halsgat, Herkingen-Oost, Herkingse Bos, Kleine Kreek, Klinkerlandse Bos, Koudenhoek, Kraaiensteinsedijk, Lieve Vrouwepoldersedijk. Lorredijk, Magdalena Kreek, Manazeese Gorsdijk, Melissantse Bos, Middeldijk, Molendijk, Nieuwlandsedijk, Nollendijk, Noorddijk, Noordlandsedijk, Onwaardsedijk, Ooltgensplaatse Bos, Oostendeschedijk, Oosthavendijk, Oud Kraaijerdijk, Oude Bocht, Oude Dee, Oude Oostmoersedijk, Oude Westerloosedijk, Oudelandsedijk Middelharnis, Oudelandsedijk Ooltgensplaat, Oudelandsedijk, Paardengat, Paardengatbos, Panksdijkje, Poort Flakkee, Schenkeldijk, Smalle Gooi, Stellebos, Tilsedijk, Vliegers, Vrouwepoldersedijk, Wellestrijpsedijk, Westdijk, Zuiderlandse Bos en Zuidhavendijk.

Grootte gebied

Staatsbosbeheer beheert ongeveer 700 hectare natuur op Goeree-Overflakkee.

Fysieke beperking

  • De vogelkijkhutten van de Vogelboulevard Hellegat-Ventjagersplaten zijn het gehele jaar open en goed te bereiken met de fiets of auto. De vogelkijkhut Kluut is ook toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking. Voor alle vogelkijkhutten is de route vanaf Rotterdam: afslag 22 Numansdorp, vanaf Breda: afslag 23 Willemstad, vanaf Middelharnis: afslag Ooltgensplaat.
  • De wandeling naar het vogelkijkscherm bij de Meneersche plaat is niet toegankelijk voor rolstoelen.
  • De kreek het Paardengat is zelf niet toegankelijk, maar je kunt het gebied vanaf het uitkijkpunt bewonderen. Je kunt hier langs de weg parkeren. Het uitkijkpunt is niet toegankelijk voor rolstoelen.
  • De Van Pallandtpolder is een nieuw aangelegd moerasgebied tussen Middelharnis en Stad aan ‘t Haringvliet. De vogelkijkhut in het gebied is toegankelijk voor rolstoelen.
  • In een bosrijke polder ligt watergang de Vliegers. Het gebied is het hele jaar toegankelijk op de paden waar je kunt wandelen en fietsen, ook is er een ruiterpad aanwezig en is het gebied gedeeltelijk toegankelijk voor rolstoelen.

Honden

  • Honden zijn aangelijnd in veel gebieden op Goeree-Overflakkee welkom, tenzij anders aangegeven op de borden in het gebied.
  • Tijdens een bezoek aan het Groote Gat (ook wel bekend als Adolfsgat) mag de hond niet mee, om verstoring van de (water)vogels en reeën te voorkomen.
  • De Meneersche plaat is niet toegankelijk voor honden.
  • Alle vogelkijkhutten en de uitkijktoren van de Vogelboulevard Hellegat-Ventjagersplaten zijn niet toegankelijk voor honden.
  • De hond mag mee tijdens een wandeling door de van Pallandtpolder, de borden in het gebied geven aan waar de hond los mag en waar de hond aan de lijn moet.

Wandelen

Het eiland Goeree-Overflakkee ontdek je eenvoudig via het wandelroutenetwerk. Download de folder of stel met de routeplanner je eigen wandelroute samen langs de knooppunten. Via meldpuntroutes.nl kun je een melding doen van schade of gebreken in de knooppuntbewegwijzering.

Voor kinderen

Er zijn dierkaarten verstopt langs de Blauwborstroute. Lees meer over de Perfect Earth Animals-app

Fietsen

Met de fietsrouteplanner van Nederlandfietsland.nl stel je zelf je fietsroute samen om Goeree-Overflakkee te verkennen.

Activiteit of evenement melden

Wil je een activiteit of evenement organiseren in dit gebied? Meld je dan minimaal 4 weken van tevoren bij de boswachter. Voor meer informatie: aanmelden van evenementen en activiteiten.