Natuurgebied

Gaasp en Diem

Het Diemerbos bij Gaasp en Diem ligt vlak naast Amsterdam en Diemen, en toch ben je hier helemaal weg. Bezoek dit jonge bos om lekker te spelen en te wandelen. Óf trek je laarzen aan en wandel door het moeras.

Bezoekersinformatie

Ligging

Het Diemerbos maakt onderdeel uit van de Diemerscheg, een groene zone van het Flevopark in Amsterdam-Oost, via het Diemerbos naar Weesp tot de Vecht tussen Muiden en Weesp. De metropool Amsterdam heeft meer van dit soort groene scheggen, die als lange vingers het stedelijke gebied in steken.

Het grootste deel van het Diemerbos ligt ten westen van de A9 en grenst aan Diemen en Amsterdam-Zuidoost. Dit deel is ingericht voor recreatie: je vindt er picknickplekken, bankjes, waterpartijen, een speelbos voor kinderen en een grote ligweide. De verharde wandelpaden zijn geschikt voor rolstoelen, rollators en wandelwagens.

Grootte gebied

Ongeveer 200 hectare.

Geopend

Het Diemerbos is het hele jaar toegankelijk. De hoofdingang van het Diemerbos ligt aan de Muiderstraatweg 61, 1111 PV Diemen. Hier is parkeergelegenheid. Een andere ingang ligt bij de Veeneikbrug, vanaf de Bijlmermeer over de Weespertrekvaart in 1112 AA Diemen. Deze ingang is alleen voor wandelaars en fietsers.

Wandelen

Er zijn in het Diemerbos verschillende wandelingen uitgezet. Zo kun je een eenvoudig Rondje Diemerbos wandelen van 2,9 km of de wat langere Veeneikroute van 3,7 km. Via het wandelnetwerk kun je ook verschillende routes aan elkaar knopen.

Fietsen

Boswachter Marieke Schatteleijn: "In het hele Diemerbos zijn fietspaden aangelegd. Mijn favoriete rondje? Ga vanaf de Muiderstraatweg 61 in Diemen richting de fietstunnel onder de A9 Je fietst dan naar het oostelijke deel van het gebied en laat de drukte achter je. Dit moerassige gedeelte vind ik echt het pareltje van het Diemerbos, in het voorjaar is het hier prachtig groen. Fietsend langs het bos wordt je verwelkomt door staartmeesjes en boomkruipers. En misschien scheert er zelfs een havik voorbij. Ik zoek graag een bankje om vervolgens de vele vogels op het water te bekijken, een rustende aalscholver en sierlijke grote zilverreiger bijvoorbeeld! Fiets terug langs de graslanden, via de Stammerdijk en het theehuis van boerderij Landlust en dan over de Veeneikbrug zo de stad weer in. Even helemaal opgeladen!”

Fysieke beperking

De verharde paden zijn geschikt voor rolstoelen, rollators en wandelwagens.

Honden

Ten westen van de A9 mogen honden loslopen, ten oosten van de A9 (in het natuurbos) moeten ze aan de lijn.

Paardrijden

Door vrijwel het hele bos zijn (gescheiden) ruiterpaden aangelegd.

Activiteit of evenement melden

 

Wil je een activiteit of evenement organiseren in dit gebied? Meld je dan minimaal 4 weken van tevoren bij de boswachter. Voor meer informatie: aanmelden van evenementen en activiteiten.