Utrechtse Heuvelrug

Scandinavische gletsjers stuwden de bodem de hoogte in. De Utrechtse Heuvelrug is een hoogtepunt in het hart van Nederland.

bekijk het filmpje bekijk het filmpje

Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug

De vlakke provincie Utrecht wordt in tweeën gedeeld door een lange keten van heuvels, overblijfselen uit de voorlaatste ijstijd. Daardoor staan er in de Utrechtse Heuvelrug aardlagen scheef en zelfs verticaal.

De zuidflank grenst direct aan het rivierdal van de Neder-Rijn. Nergens anders in Nederland vind je stuwwal en rivierdal zo dicht bij elkaar. Nergens liggen ook zo veel prehistorische grafheuvels, natuurgebieden, oude lanen, kastelen en buitenplaatsen bij elkaar. De gevarieerde bossen zitten vol met dieren. En in de herfst is het nergens beter paddenstoelen spotten dan in deze heuvels.

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Onze voorouders wisten het al: de Utrechtse Heuvelrug is prachtig gebied, met rijke natuur en eeuwenoude landschappen die tot de verbeelding spreken. Niet voor niets bouwden de welgestelden hier vroeger hun buitenhuizen en kastelen. Nergens in Nederland vind je zo’n aangename afwisseling tussen cultuur en natuur. Tussen de vorstelijke landgoederen en hun pittoreske dorpjes liggen eindeloze bossen en heidevelden waar bijzondere diersoorten hun thuis hebben gevonden. Zoals de ree, das, zandhagedis en zwarte specht. Ook vind je sporen van het militaire verleden van Nederland.

De Heuvelrug strekt zich uit van het Gooimeer bij Huizen tot de Grebbeberg bij Rhenen. Al ruim 150.000 jaar een eenheid sinds haar vorming in de ijstijd. Nu is alleen het zuidelijke deel van Rhenen tot de A28 Nationaal Park. Een Nationaal Park voor de héle Heuvelrug is een logische en goede stap om dit bijzondere gebied nog beter te beschermen en ontwikkelen. Daarom hebben verschillende partijen, waaronder de twee provincies, gemeenten, maatschappelijke organisaties, ondernemers, terrein- en landgoedeigenaren, de handen ineen geslagen om de uitbreiding te regelen. Eind 2017 besluiten deze organisaties over deelname aan het Nationaal Park en de oprichting van het samenwerkingsverband. www.np-utrechtseheuvelrug.nl

 

Wat zegt de boswachter?

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten