Twente

In Twente vind je nog de boerenlandsfeer van weleer. Met veen en het schilderachtige Springendal, een prachtig wandelgebied.

Over Twente

Twente kent verschillende natuurgebieden die elk meer dan de moeite waard zijn.

Engbertsdijksvenen

Engbertsdijksvenen is een uitgestrekt veengebied met heideterreinen en vennen in Twente. Een restant van het grote veenmoeras dat ooit het noordoosten van Nederland bedekte. Het veengebied ontwikkelde zich na de laatste ijstijd, meer dan 10.000 jaar geleden. In de 15e eeuw begonnen de monniken van het klooster in Sibculo met de afgraving van dat veen. Het gebied maakt deel uit van Natura 2000, het Europees netwerk van beschermde natuurgebieden.

In en om het dit natuurgebied liggen ‘haren’. Dit zijn koppen van zand die uit de bodem opduiken. De eerste bewoners van de veenwildernis vestigden zich op zulke zandbulten, te midden van het destijds uitgestrekte hoogveen. Inmiddels is al het hoogveen in Nederland zo goed als verdwenen en zijn nog enkele restanten over. Midden in de Engbertsdijksvenen ligt nog zo’n hoogveenrestant van ongeveer vijf meter dik, helemaal in oorspronkelijke staat.
De komende jaren zullen er herstelwerkzaamheden nodig zijn om het bijzondere hoogveen te behouden en te versterken.

Haaksbergerveen

Langs de grens met Duitsland ligt Haaksbergerveen, een van de mooiste veengebieden van Nederland. In Haaksbergerveen is het gelukt om het hoogveen in ere te herstellen. Dankzij een uitgekiend waterhuishoudingsysteem krijgt het veen de kans om zich, net als vroeger, te ontwikkelen. Dankzij de gezamenlijke inspanning van bestuurders, bewoners en verenigingen gaan recreatie en natuurontwikkeling hier uitstekend samen. De wegen en vlonders maken het gebied toegankelijk voor wandelaars, fietsen, paarden en rolstoelen.

Springendal

 'De tuin van Nederland’ luidt de bijnaam van dit stukje Twente. Schilderachtige kwelvijvers, watervalletjes en smalle beekjes midden in het bos zorgen voor een romantische aanblik. Heuvels, weilanden, meertjes, hooilanden, heide en historische boerderijen maken het plaatje compleet. Doordat het Springendal niet toegankelijk is voor gemotoriseerd verkeer is het heerlijk rustig. De uitgestrekte bossen en pittoreske dorpjes vragen om een lange fiets- of wandeltocht. Of ontdek het gebied op een bijzondere manier: een schemertocht met de boswachter.

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten