Natuurgebied

Twente

Uitgestrekte hoogvenen, schilderachtige beekdalen. Tussen dit alles meandert vanuit Duitsland de rivier de Dinkel. Twente is grenzeloos. De natuur- en cultuurliefhebber kan er zijn hart ophalen.

Stille weidsheid en overrompelende variatie

Het landschap van Twente is rijk, oer-Nederlands en knus kleinschalig. Het heeft hoogvenen, uitgestrekte heidevelden, bossen, kronkelende beken, weilanden vol bloemen en eeuwenoude boerderijen waarvan de rode daken achter de glooiingen in het veld tevoorschijn komen. Tussen dit alles door komt vanuit Duitsland de Dinkel aangekronkeld, misschien wel Nederlands mooiste kleine rivier.

De boerenlandsfeer van vroeger beleef je het best in Nationaal Landschap Noordoost-Twente, boven Ootmarsum. Daar ligt ook dé trots van Twente: het Springendal. Dit landgoed is op en top romantisch met schilderachtige vijvers, watervalletjes en smalle beken tussen bos en boerderijen.

In de weidse hoogveengebieden Haaksbergerveen en Engbertsdijksvenen geniet je juist van de ruimte. Vroeger waren het desolate gebieden waar je niet wilde zijn. Namen als Siberië getuigen daar nog van. Maar wie nu in Twente komt, wil nooit meer weg...

Contact
Boswachter Kees-Jan Westra
Kees Jan Westra Boswachter van dit gebied