Natuurgebied

Twente

Uitgestrekte hoogvenen, schilderachtige beekdalen. Tussen dit alles meandert vanuit Duitsland de rivier de Dinkel. Twente is grenzeloos. De natuur- en cultuurliefhebber kan er zijn hart ophalen.

Bezoekersinformatie

Ligging

Noordoost-Overijssel.

Deelgebieden

Onder Twente vallen de natuurgebieden Achter de Voort, Agelerbroek, Beuninger Achterveld, Dinkeldal, Dulder, Engbertsdijksvenen, Ezelsgoor, Fayersheide, Gammelke, Gravenbosch, Haaksbergerveen, Kattenberg, Lutterveld, Lutterzand, Mekkelenberg, Punthuizen, Reutumerveen, Reutumerweuste, Rossumermeden, Snakenburgerheide, Springendal, Stokkummerbroek, Stroomesch, Stroothuizen, Tutenberg, Voltherbroek, Weuste Maten en Withag.

Grootte gebied

  • Engbertsdijksvenen: 1.000 hectare
  • Haaksbergerveen: 600 hectare
  • Springendal: 355 hectare
  • Ageler en Voltherbroek: 290 hectare
  • Dinkeldal: 200 hectare.

Geopend

Al onze gebieden zijn beleefbaar voor het publiek, maar sommige stukken zijn niet toegankelijk, om zo kwetsbare flora en fauna te beschermen. Zo is bijvoorbeeld het middendeel van de Engbertsdijksvenen en het Haaksbergerveen niet toegankelijk voor publiek. Daarbuiten kunt u heerlijk wandelen op de aangegeven wandelroutes. Kijk op de borden bij het gebied voor de toegankelijkheid.

Honden

Honden zijn welkom, mits aangelijnd. In Lutterzand is een losloopgebied voor honden.

Wandelen, fietsen, paardrijden

VisitTwente.nl biedt een groot overzicht aan wandel-, fiets-, mountainbike/atb- en ruiterroutes door het prachtige Twentse landschap.

Voor bezoekers aan de Engbertsdijksvenen met een fysieke beperking zijn twee struinrolstoelen beschikbaar. Dit zijn rolstoelen met dikkere banden dan normale rolstoelen waardoor moeilijk begaanbaar terrein óók toegankelijk is voor mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel.

Er is één struinrolstoel beschikbaar bij het Veenmuseum in Westerhaar-Vriezenveensewijk aan de westzijde van de Engbertsdijksvenen. Deze kunt u in bruikleen krijgen tijdens openingstijden van het museum. Gaat u buiten openingstijden op pad? Reserveer dan de rolstoel via het e-mailadres op de website van het Veenmuseum.

De andere struinrolstoel is te vinden bij excursieboerderij 't Huisken aan de Dorpstraat in Kloosterhaar, aan de noordzijde van de Engbertsdijksvenen. Het is belangrijk dat u deze struinrolstoel tijdig reserveert. U kunt reserveren door contact op te nemen met boswachter Kees Jan Westra via k.westra@staatsbosbeheer.nl.

Activiteit of evenement melden

Wil je een activiteit of evenement organiseren in dit gebied? Meld je dan minimaal 4 weken van tevoren bij de boswachter. Voor meer informatie: aanmelden van evenementen en activiteiten.