Uit in de natuur

Kasteel Groeneveld

Al eeuwenlang komen mensen naar deze buitenplaats in Baarn om te genieten van het goede leven: rust en ruimte, natuur en cultuur, ontmoetingen en lekker eten.

Tentoonstellingen

Kasteel Groeneveld organiseert tijdelijke tentoonstellingen waarbij het onderwerp altijd relateert aan de thema's van Staatsbosbeheer: natuur, beleven en benutten.

Blocbirds

BLOCBIRDS is een kunstproject dat gaat over schoonheid van vogels. De expositie toont een collectie van twaalf geweven doeken die de bezoekers laten kennismaken met de grafische weergaven van Europese vogels. Deze vogels zijn ook gehuisvest op het landgoed van Kasteel Groeneveld. Paul&Albert hebben deze schoonheid vastgelegd in 25 grafische composities van 25 vogels waarbij alleen vierhoekige vlakken zijn gebruikt.

Te zien tot juli 2024.

Figuratieve beelden Elise d'Hont

Via haar beelden, tekeningen en schilderijen, biedt Elise d'Hont een kijkje in de schoonheid van de menselijke figuur. Haar inspiratie voor de vormgeving haalt zij uit dans, muziek en het persoonlijke verhaal van haar modellen.

Van 9 april t/m 29 september 2024.

Xylotheek

De Xylotheek van Schlümbach is een bijzondere houtverzameling in boekvorm uit 1790. Xylon is het Griekse woord voor hout. Elk ‘boek’ is gemaakt van een houtsoort. Koning Lodewijk Napoleon gaf deze collectie in 1809 aan de universiteit van Leiden. Sinds 1980 is de xylotheek te zien in het kasteel, in een speciale klimaatkast.

Permanent te zien.

Voor kinderen: kabouterhuis

In het kabouterhuis krimp je tot een echte kabouter en met opdrachten verdien je ingrediënten waarmee je weer groeit; je kookt een potje, komt alles te weten over poep en je krijgt een spoedcursus ziekenverzorging. Kortom; je verzamelt veel kennis over dieren, kruiden en de natuur.

Permanent te zien, voor kinderen van 4 t/m 8 jaar en volwassen begeleider.