Contact

Met je klas de natuur in

Tips van de boswachter voor educatieve activiteiten in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer

Buiten gebeurt het

Boswachter Marijke VaesBoswachter Marijke Vaes: "Kom met je klas naar buiten en beleef de natuur van dichtbij! Bij Staatsbosbeheer hebben we verschillende natuur-educatieve activiteiten: van vrolijke kabouterpaden voor de allerkleinsten, tot speelbossen om lekker in te rauzen en het programma NatuurWijs om je helemaal in de natuur onder te laten dompelen. En comfortabel op pad? Begin dan vanuit een van onze buitencentra, hét vertrekpunt voor je dag in de natuur."

Wil jij de digitale nieuwsbrief ontvangen, met nieuws en achtergronden op het gebied van natuureducatie?

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief

Gratis lesopdrachten

De boswachters van Staatsbosbeheer hebben verschillende opdrachten verzameld, die jullie rond school kunnen doen. Van opdrachten voor in de verschillende seizoenen tot reken- en taallessen. Ook techniek en eten uit de natuur komen aan bod. Er is altijd wel een opdracht geschikt voor jouw klas. Neem jij je kinderen mee op ontdekkingsreis door de natuur?

Alle opdrachten zijn ontwikkeld door Stichting NatuurWijs, die voor Staatsbosbeheer natuureducatie vorm geeft. 

Ontdek het lespakket

NatuurWijs: de natuur als klaslokaal

Met je klas de natuur in? Meld je dan aan bij NatuurWijs. De Natuurwijzer maakt een programma op maat en wijst buiten de weg. De kinderen ervaren de natuur door te kijken, voelen, ruiken, luisteren en proeven. Dat blijft pas écht hangen:want leren over de natuur doe je natuurlijk in de natuur! Dit natuurprogramma is geschikt voor alle groepen.

Meer informatie over NatuurWijs

Hulpboswachter

Kruip eens met je klas in de huid van de boswachter. Zelf op pad met een boswachtersjas vol gadgets, of samen met de gids, ontdek je de natuur. Maak kennis met de werkzaamheden van de boswachter en help hem een handje. Alle opdrachten goed doorlopen? Dan krijg je na afloop het diploma van de Boswachteracademie.
Leeftijd: vanaf 7 jaar. Prijs: € 50. Duur: 1,5 uur.

Bekijk de Hulpboswachterspaden

Dierenvriendjespad

Ga samen met de Dierenvriendjes van Staatsbosbeheer op ontdekkingstocht door de natuur en beleef allerlei avonturen. De kleurenwijzer bepaalt jouw opdrachten: zoek naar takjes voor een vogelnest, waggel als een eend of spring als een kikker. Een spel dat leidt tot meer kennis over dieren en de natuur en je bent ook nog eens lekker in beweging.
Leeftijd: vanaf 3-6 jaar. Prijs: € 50. Duur: 1,5 uur.

Bekijk de Dierenvriendjespaden

Kabouterpaden

Kom met je klas speuren naar kabouters! Buiten kom je hun sporen overal tegen. Met een puntmuts op en je wangen rood geschminkt, volg je samen met jouw klas de houten kabouters. Voor onderweg krijg je kabouteropdrachten mee. En wie weet komen jullie er nog eentje tegen...
Leeftijd: vanaf 3-7 jaar. Prijs: € 5 per kind, speciale groepstarieven. Duur: 1-1,5 uur.

Bekijk de Kabouterpaden

Speelbossen

De speelbossen van Staatsbosbeheer: dat is klimmen en klauteren, spelen met water, hutten bouwen of gewoon genieten van alles wat je ziet, ruikt, voelt. En dat midden in de natuur! Elk speelbos is anders, en je vindt ze door het hele land. Perfect voor een heerlijke ongedwongen buitenmoment in de natuur!
Leeftijd: 4-12 jaar. Prijs: gratis.

Bekijk de speelbossen

Begin eens bij een Buitencentrum

Er is veel natuur te ontdekken in de buurt van je school. Maar wil je een keer een dagje echt de natuur in met je klas? Bezoek dan een van onze Buitencentra, hét startpunt voor je dag buiten. Ze liggen middenin de natuur en hebben een uitgebreid educatief programma voor alle groepen van het basisonderwijs. En er is altijd een toilet en horeca in de buurt.

Dit zijn onze Buitencentra

Nationale Boomfeestdag

Met je klas een onvergetelijke ervaring meemaken? Plant dan met samen een boom tijdens de Nationale Boomfeestdag. Maar liefst 115.000 andere kinderen uit groep 6 doen jaarlijks mee, en planten in of rond hun gemeente een boom. Een onderdeel van natuureducatie, en wie is er niet groot mee geworden?

Lees meer over de Boomfeestdag

Meer informatie