Contact

Westerwolde

In Westerwolde kun je eindeloos fietsen en wandelen door een intiem landschap van bossen, vennetjes en beken.

Over Westerwolde

De natuurgebieden in Westerwolde lijken willekeurig te zijn uitgestrooid. Hier een bosje, daar een stuk heide of een ven. Kleinschaliger kun je het niet bedenken.

Ontstaan van het landschap

Het landschap van Westerwolde is intiem. Akkers, hooilanden, houtwallen en plukken bos wisselen elkaar af. Boerderijen en buurtschappen ademen de sfeer van vroeger. Dwars door Westerwolde kronkelt de Ruiten Aa. In de vroege zomer zien de beekoevers paars van kattenstaart en wilgenroosje.

In het gehucht Ter Borg heeft de tijd eeuwen stilgestaan. Er staan vier boerderijen en een 17de-eeuwse schaapskooi. Rondom liggen kleine akkers en houtwallen. Sommige eiken zijn wel 200 jaar oud. En zo dik dat je ze niet kunt omarmen.

Wandelen langs de Ruiten Aa

Het mooiste wandelgebied vind je rond het buurtschap Ter Wupping. Daar liggen bolle akkers, hooilanden en houtwallen. De velden golven. Dat komt omdat ze op oude stuifduinen liggen. Eeuwen geleden werden ze opgeworpen door de beek de Ruiten Aa. Deze meanderende beek is de ruggengraat van Westerwolde. Wandelend of fietsend door het gebied steek je de beek regelmatig over. In de lente kleuren de dotterbloemen het beekdal geel.

Herstel beekdal Ruiten Aa

De Ruiten Aa is een voormalige veenbeek. Door veenontginning en ruilverkaveling is van het oorspronkelijke beekdal weinig over. Nu mag de Ruiten Aa weer meanderen en worden de oevers natuurvriendelijker. Dammen verdwijnen en maken plaats voor duikers en bruggen. Het herstel van de beek draagt bij aan de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur in Westerwolde. Informatie over de werkzaamheden vind je op Ruitenaa.nl.

Ter Apel

De bossen in Ter Apel behoren tot de oudste bossen van de provincie Groningen. Ze werden al rond het jaar 800 aangeplant. Het bos is toegankelijk voor honden, mits ze aangelijnd zijn.
De bossen rond klooster Ter Apel zijn redelijk goed toegankelijk voor mindervaliden.

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten