IJsselmonde

Oude natuur en vogelrijke nieuwe bossen, waarin de stad even heel ver weg lijkt. IJsselmonde is verrassend!

Over IJsselmonde

Je merkt het misschien niet direct, maar IJsselmonde is een echt eiland, omzoomd door de Nieuwe en de Oude Maas bij Rotterdam. Hoewel er veel bebouwing en infrastructuur is bijgekomen na de Tweede Wereldoorlog, is de oude structuur van het eiland met dijken en kreken hier en daar nog zichtbaar.

Valckesteinse Bos

Het Valckesteinse Bos ligt dichtbij de dorpen Rhoon en Poortugaal en bij een groot verkeersknooppunt. Ondanks al die drukte kun je er heerlijk wandelen, fietsen en zelfs paardrijden. Het oudste deel van het bos is in 1991 aangelegd met overwegend populieren. Daardoor heb je het idee dat je in een oud bos wandelt. Ook vogels voelen zich er al helemaal thuis. Zo vind je er de buizerd en de grote bonte specht. In het jongere bos tref je de zwartkop, fitis, tjiftjaf en de tuinfluiter. Bij het water kun je soms de kobaltblauwe flits van een ijsvogeltje zien.

Develbos

Dit jonge bos ligt langs de oude kreek, de Devel, en is nog volop in ontwikkeling. De laatste 20 hectaren worden in de winter van 2012/2013 aangelegd. De lommerrijke waterpartijen in het bos zijn een waar paradijs voor eenden als de kuifeend, slobeend en bergeend. In de rietkragen langs het water vind je rietvogels. Het Develbos biedt tal van wandel-, fiets- en paardrijmogelijkheden.

Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde

In IJsselmonde beheert Staatsbosbeheer een aantal natuur- en recreatiegebieden in opdracht van Natuur- en recreatieschap IJsselmonde. Lees meer op Heerlijkbuiten.nl.

 • Waal en Devel
  Ten noordwesten van Zwijndrecht, ingeklemd tussen Waal en Oude Maas, ligt het open en weidse Waal en Devel. De Wevershoek bij Barendrecht heeft een zwemstrandje voor kleine kinderen. Lees meer over Waal en Devel.
 • Oude Maas West
  Tussen Poortugaal en Barendrecht ligt Oude Maas West, een langgestrekt gebied langs het water bestaande uit verschillende grienden en polders. Tussen de grienden ligt Hoge Veld, een deels dichtbegroeid bosachtig gebied en Nieuwe Polder met de 18-holes golfbaan Oude Maas. In de Rhoonse en Carnisse grienden is er een Doepad voor kinderen en een 15 km lange wandelroute.  
  Johannapolder heeft een pitch & putbaan, een klimbos en een avonturenpark. En bij jachthaven Rhoon vertrekt het veer naar de Hoekse Waard en Voorne-Putten. Lees meer over Oude Maas West.
 • Zuidelijk Randpark
  Tussen Barendrecht en Rotterdam ligt het Zuidelijk Randpark. De speeltoestellen en zwemplas in het Clarabos zijn geschikt voor families met kleine kinderen; Ook het Vrijenburgbos heeft een grote zwemplas met een speel- en ligweide. Lekker wandelen en fietsen doe je in het Vaanbos en Kooiwalbos, maar je kunt er ook een hengel uitgooien. En op het vlakbij gelegen BMX terrein, kunnen waaghalzen hun stunts oefenen. Lees meer over het Zuidelijk Randpark.
 • Oude Maas Oost
  Pal onder Barendrecht ligt Oude Maas Oost. Vanaf de Maasheuvel in de Jan Gerritsepolder heb je een prachtig uitzicht over de Oude Maas en over de skyline van Rotterdam. Wandelen, fietsen, trimmen en relaxen kan in de Vredepolder. Of maak een ritje met het treintje over de Maasoever Spoorweg langs de oever van de Oude Maas en door de bossen van het Ziedewijdse Land en Spuiveld. Aan de rand van Zwijndrecht is de Veerplaat voor sporters en kleine kinderen aantrekkelijk. De Hooge Nesse is een struingebied met een avontuurlijke speelpolder. De Zuidpolder is al kanoënd te ontdekken maar heeft ook uitgestrekte fiets- en wandelpaden . Voor kunstliefhebbers is er de Develroute. Lees meer over Oude Maas Oost.
 • Oost-IJsselmonde
  Oost-IJsselmonde bestaat uit 3 recreatiegebieden in en rond Ridderkerk. Wandelaars zijn welkom in de Donckse Velden ten noorden van Riddeerker. Aan de zuidkant ligt het Oosterpark met kinderboerderij, zwemvijver en pannenkoekenhuis. Ook Landgoed ten Donck en het 18e eeuwse Huys ten Donck zijn een bezoekje waard. Ten oosten van Ridderkerk, grenzend aan Hendrik-Ido-Ambacht, ligt Sandelingen Ambacht met een grote recreatieplas, een speeltuin en een trapveld dat ’s winters als ijsbaan wordt gebruikt. Lees meer over Oost-IJsselmonde.
boswachter Jasper Louman
Boswachter van dit gebied
Jasper Louman
j.louman@staatsbosbeheer.nl
06-50009154

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten